MOJ BEOGRAD Đorđe Kadijević: Prestonica je najviše ličila na sebe pred Drugi svetski rat

01.11.2020

18:00 >> 08:07

0

MOJ BEOGRAD Đorđe Kadijević: Prestonica je najviše ličila na sebe pred Drugi svetski rat
Copyright Đorđe Kadijević Printscreen/RTS

Đorđe Kadijević, eminentni kinematograf bivše Jugoslavije, televizijski reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar za 24sedam opisao je kakvog Beograda se najradije priseća i šta za njega predstavlja simbol prestonice. 

“U Beogradu sam još od vremena kralja Aleksandra Karađorđevića i znam ga u vreme monarhije, namesništva, tokom okupacije i Milana Nedića, znam ga u celom Titovom periodu, i u ovom posttitovskom dobu.

Meni najlepši i najdraži Beograd i kada je on najviše ličio na sebe je, ne samo zbog životnog doba, pred Drugi svetski rat – sa umerenim brojem stanovnika, autentičnom kulturom, fizionomijom, kada nije bilo suviše automobila, kada je postojao jedan red u gradu koji se mogao urediti, i kada je u njemu živelo oko 300.000 stanovnika.

On je imao mnogo duhovnog profila, koji se karakteriše intimnističkom kulturom. Bio je grad pomalo pod francuskim uticajem, jer su naših ljudi bivali i vraćali se iz sveta. Tada je i došlo do rađanja naše moderne književnosti, umetnosti, modernog duha, svega što je znak jednog hvatanja za Evropom koja nam, nažalost, stalno beži.

Beograd je sam po sebi jedan simbol, i to još od rimskog vremena. Danas je u najgorem izdanjuu koje ja znam. Postao je grad koji je izgubio dušu i koji je lišen identiteta. Ne možete reći o Beogradu ono što ste mogli šezdesetih godina prošlog veka.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike