Polje suncokreta kao simbol solidarnosti: Udruženi Novobeograđani oslikali betonske separee na Savskom keju (FOTO)

04.05.2022 | 07:26

Autor: Luka-Đorđija Talevski

Oslikavanje 16. aprila bila je prva zajednička akcija u nizu akcija oslikavanja koje organizuju tri udruženja koja se bave uređenjem Savskog keja - navela je Nevena Mijatović iz udruženja “Za naš kej"

Copyright Udruženje "Za naš kej"

Članovi nekoliko novobeogradskih udruženja nedavno su organizovali akciju oslikavanja betonskih separea na Savskom keju kako bi ulepšali ovo popularno šetalište, ali i poslali poruku - "Kad smo solidarni, priroda pobeđuje".

Kako je za 24sedam objasnila Nevena Mijatović iz udruženja “Za naš kej”, oni su u septembru 2021. organizovali festival na Savkom keju i tada su pozvali Nadu Krstajić, diplomiranu zidnu slikarku i komšinicu, da oslikava separee sa komšilukom kao deo festivalskih aktivnosti.

- I deca i odrasli su bili oduševljeni i rado su učestvovali, tako da smo sada rešili da oslikamo komšijskim snagama i ostale separee - navodi naša sagovornica. POGLEDAJ GALERIJU

Kako nam je objasnila, članovi udruženja "Za naš kej" nisu želeli samostalno da organizuju oslikavanje svih betonskih separea zato što nisu jedini koji se bave Savskim kejom i njegovim uređenjem.

Oni su zajedno sa udruženjima "Zajednička akcija blok 70 i 70a" i "Savski nasip" dogovorili zajedničko oslikavanje, a najmanje 147 ljudi je doniralo ukupno 259.385 dinara, kako putem internet uplata, tako i kroz neumorni volonterski rad članova i članica oba udruženja na štandovima sa teglama za novčane donacije na nekoliko lokacija u savskim blokovima.

- Oslikavanje 16. aprila bila je prva zajednička akcija u nizu akcija oslikavanja koje organizuju tri udruženja koja se bave uređenjem Savskog keja. Umetnički kolektiv "Polimorf" je oslikao jedan ceo blok od tri betonska separea u Bloku 70 u ime udruženja "Zajednička akcija blok 70 i 70a", a umetnica Nada Krstajić jedan betonski separe u ime udruženja “Za naš kej” u Bloku 70 - rekla je Mijatovićeva.

Suncokreti - simbol solidarnosti

Na separeu "Za naš kej" članovi udruženja su naslikali polje suncokreta, jer su oni simbol solidarnosti.

- Poruka koju smo ostavili zajednici je “Kad smo solidarni, priroda pobeđuje”. Daću dve interpretacije te poruke. Prvo, da bismo odbranili reku od zagađenja, drveće od seče i travu od betonizacije potrebno je puno zajedničkog i solidarnog rada. Drugo, samo uz solidarnost celog komšiluka, pa i naših trenutnih komšija koje imaju splavove na keju, postići ćemo to da kej bude mesto na kome u prirodi mogu da uživaju svi, a ne samo oni koji mogu da plate piće na splavu da bi videli reku - kaže naša sagovornica. POGLEDAJ GALERIJU

Ističe da su se druga dva udruženja takođe vodila motivima iz prirode u svojim muralima.

- Udruženje "Zajednička akcija bloka 70 i 70a" obradilo je temu ozelenjavanja, dok će "Savski nasip" oslikavati ptice i ostale životinje koje žive duž celog nasipa - navodi Mijatovićeva.

Ističe i da će u maju umetnik Nenad Stojkov oslikati ceo blok od tri betonska separea u Bloku 45 u ime udruženja "Savski nasip", dok će umetnik "Hope" oslikati jedan separe za udruženje "Zajednička akcija blok 70 i 70a" u Bloku 70.

Podrška

- Podržao nas je "Beowallz graffiti shop" i donirao jedan deo boja za oslikavanje. Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti koja vodi "Street art Belgrade" ture, poklonila je kao nagradu našim donatorima jednu od svojih tura u Bloku 45 - objašnjava naša sagovornica.

Kako kaže, u celoj akciji kao podrška tu su i legendarni umetnik "Hope", umetnički kolektiv "Polimorf", umetnica Nada Krstajić i umetnik Nenad Stojkov.

- Ovo je jedna građanska akcija iz svakog ugla - građani su samostalno došli na ideju, donirali novac potreban za farbu i ruke, a potom i oslikavali - zaključila je Mijatovićeva.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/04/01/64c4e9aeb45738d81958c619/hd/64c4e9aeb45738d81958c619.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c619",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/999903_th_1650916555.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam