Mašine na Makišu, planirano potpisivanje više ugovora: Kako napreduju radovi na izgradnji metroa? (FOTO)

13.04.2022 | 09:58

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je obišao danas teren i procenio kako se izvode radovi

Copyright Beoinfo

Radovi na izgradnji metroa na Makiškom polju su uveliko u toku, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je danas izašao na teren i ocenio da se izvode brže nego što je planirano i najavio da će u narednom periodu da usledi i potpisivanje nekoliko ugovora od značaja za ovaj važan projekat.

S obzirom na to da je u toku nasipanje Makiškog polja, planirano je da se taj pesak, kako je naveo Vesić, naspe na površinu veću od 75 hektara. POGLEDAJ GALERIJU

- Do sada smo raščistili oko 11 hektara površine, nasuli više od 5 i po hektara. Radovi se izvode i pre utvrđene dinamike kako bi nasipanje bilo završeno - kazao je Vesić.

U narednom periodu, kako je najavljeno, planirano je i potpisivanje nekoliko ugovora od značaja za izgradnju metroa, te bi tako u maju trebalo da bude potpisan ugovor za pristupne saobraćajnice.

Zamenik gradonačelnika je dodao da će saobraćajnice biti dugačke nekoliko kilometara, bulevarskog tipa sa biciklističkim stazama i trotoarima, kako bi građani iz drugih delova Beograda mogli da dolaze na početnu stanicu metroa.

Tokom leta će biti potpisana dva ugovora, za izgradnju prve linije metroa i za izgradnju depoa.

- U novembru ove godine počinjemo sa izgradnjom depoa, u martu sledeće godine počinjemo izgradnju pristupnih saobraćajnica - kazao je Vesić.

U seprembru 2023. godine planirano je da se grade prve stanice metroa, jer je, kako je rekao, već 16 stanica projektovano.

Tokom sledeće godine, kaže Vesić, iz Kine će stići dve mašine za bušenje tunela, kada će i početi ti radovi.

- Sve će biti spremno da 2028. završimo prvu liniju metroa, 2030. drugu liniju, da se naš san koji traje 50 godina da dobijemo metro i ostvari. Srećan sam što na ovom projektu radimo sa kompanijama Mostogradnja, Milenium, Power China - kazao je Vesić.

Prema rečima direktora preduzeća "Mostogradnja ING" Gorana Petrovića, do sada je završeno više faza radova na igradnji metroa, te da se nastavljaju punim intenzitetom.

- Do sada je raščićeno šiblje i drveće sa 11 hektara površine. U prvoj polovini maja počinjemo već da transportujemo i ugrađujemo dunavski pesak. Izašli smo iz perioda dugačke zime, radili smo sve vreme, poštujući pre svega tehničke uslove, s obzirom da je ovaj porojekat od nacionalnog značaja, ne sme kvalitet da bude u pitanje - kazao je Petrović.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/07/01/64c4e9aeb45738d81958ccce/hd/64c4e9aeb45738d81958ccce.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958ccce",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/273-94-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/ Beoinfo