"Paklene ulice" na ulicama Beograda! Novi opasni trend: Nepoznati vozači sastaju se noću i prave ilegalne trke po gradu (VIDEO)

07.04.2022

19:26

1

Na internetu osvanuli snimci ilegalnih noćnih trka po uzoru na holivudske filmove

"Paklene ulice" na ulicama Beograda! Novi opasni trend: Nepoznati vozači sastaju se noću i prave ilegalne trke po gradu (VIDEO)
trka 1 - Copyright Profimedia

U Beogradu se pojavio novi trend među bahatim vozačima a tiče se ilegalnih trka po prestoničkim ulicama. Prema snimcima koji se mogu videti po internetu oni se sastaju najčešće noću, startujući u punom gasu, vozeći duplo brže od dozvoljenog, a sve to liči na scene iz kultnog filma "Paklene ulice".

Nakon što je nedavno osvanuo snimak jedne ovakve trke na Novom Beogradu, pojavila se informacija da se slična stvar odvija i u Sremčici. Očigledno je da se ovaj opasan trend širi među mladima po Beogradu.

Profimedia
Ilustracija

- Omladina, ne znam šta će im ovo glupiranje, iako je 23 časa, opet je koliko toliko prometno tuda i opasno. U jednom delu put je lošiji zbog klizišta, pa se brzo izgubi kontrola. Na svakih nekoliko meseci fali neka bandera ili jedno drvo manje - naveo je zabrinuti sugrađanin, koji je objavio informaciju o trkama u Sremčici.

Printscreen/ Instagram, @mojbeograd_rezerva
 

Takođe, pre nekoliko dana na ulicama Novog Beograda se odvila prava trka automobila, a snimak je završio na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi sam start trke, a kako je navedeno radi se o automobilima "audi R8.V10" i "tesla". Oba vozila su sačekala da se na semaforu pojavi zeleno svetlo, a onda su startovala u punom gasu. Na video zapisu se vidi deo sulude vožnje, ali ne i kraj trke.

Ipak, kako je i ranije objasnio za 24sedam stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić jnajveći problem je saznati identitet ovih vozača, pa je samim tim i veoma teško, gotovo nemoguće, da budu kažnjeni.

- Da bi neko bio kažnjen, moraju da postoje najmanje tri elementa. Ko je počinio delo, gde i kada. Na osnovu snimaka teško je utvrditi ko je za volanom, kada i gde se prekršaj dogodio, pa je zato i policiji teško da procesuira bahate vozače – istakao je tada Vujanić.

Printscreen/YouTube
Milan Vujanić

On je podvukao da je svaka vožnja, koja je takva da ne uzima u obzir potencijalnu mogućnost da druge ljude povredi, tj. ona vožnja u kojoj se vozač ne obazire na tuđe živote – bezobzirna vožnja.

– Klasičan primer ovakve vožnje je kada onaj ko vozi, vozi na takav način da se vidi da ga uopšte ne interesuju eventualne posledice po druge i da se samo ponaša tako da on završi svoju vožnju. Bezobzirna vožnja je, na primer, uzastopni prolazak kroz nekoliko crvenih svetala, kao i vožnja brzinom koja je duplo veća od ograničenja – zaključio je Vujanić.

Zakon je jasan

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, nasilnička vožnja se definiše kao postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, a pod njom se upravo podrazumeva upravo i ovakva situacija kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja.

Tanjug/Miloš Milivojević
Ilustraciaj

Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:

– kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta

– kretanje vozila na putu u naselju brzinom koja je za više od 90 km/h veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 km/h veća od dozvoljene

– upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti (više od 2,00 mg/ml)

Kazne

Kazna za nasilničku vožnju deli se, u zavisnosti od toga, da li je vozač izazvao ili nije izazvao udes.

Ukoliko vozač nije izazvao udes kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati, zabrana vožnje u trajanju od najmanje devet meseci, 15 kaznenih poena.

Profimedia
 

Ukoliko vozač jeste izazvao udes kazna zatvora od 45 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 300 do 360 sati, zabrana vožnje u trajanju od najmanje deset meseci, 17 kaznenih poena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike