Biblioteka, muzej ili ministarstvo? Kako će biti obnovljena zgrada Generalštaba i šta će biti u njoj

15.03.2022

13:08

0

Odgovor na ovo pitanje javnost će dobiti 17. maja, kada će biti poznati rezultati studentskog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje

Biblioteka, muzej ili ministarstvo? Kako će biti obnovljena zgrada Generalštaba i šta će biti u njoj
Copyright Foto :24sedam/Goran Sivački

Da li će u zgradi A bivšeg Generalštaba u Ulici kneza Miloša biti biblioteka, muzej ili neko ministarstvo, "odlučiće" studenti Arhitektonskog fakulteta.

Odgovor na ovo pitanje javnost će dobiti 17. maja, kada će biti poznati rezultati studentskog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje rekonstrukcije ovog objekta, koji je raspisao Arhitektonski fakultet.

Povod je obeležavanje 125 godina od rođenja čuvenog arhitekte i člana SANU profesora Nikole Dobrovića, autora ovog kompleksa. Kako se navodi u dokumentaciji za učešće, s obzirom na značaj lokacije i da je objekat kulturno dobro, potrebno ga je pozicionirati u jednom od tri polja: javna uprava (ministarstvo, sekretarijat, agencija, objekat socijalne zaštite), kultura i komunikacije (od izlagačkih do izvođačkih umetnosti, biblioteka, medijateka) i memorijalni sadržaj (muzej ili memorijalni centar).

24 sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako bi se olakšalo autorima, navedeni su i neki od primera "presvlačenja" zaštićenih objekata u svetu koji treba da prikažu savremene pristupe u rešavanju složenih zadataka rekonstrukcije.

Tako su na fotografijama prikazani zgrada nekadašnje "Berze" u Parizu iz 19. veka, koja je pretvorena u izložbeni prostor. Tu je Muzej "Tejt Modern" u Londonu, koga su autori smestili u nekadašnju elektranu. Najimpresivniji je, svakako, zamak "Helfstin" u Češkoj iz 14. veka, gde je izgled istorijske građevine upotpunjen elementima savremene arhitekture. Pomenuti su i Muzej arhitekture u Frankfurtu, Fondacija "Tedeski" u Veneciji, muzej u Berlinu.

Ko može da učestvuje

 24sedam/Goran Sivački
 

Pravo učešća na konkursu imaju studenti treće godine osnovnih i integrisanih, kao i master i doktorskih studija Arhitektonskog fakulteta.

Tokom NATO agresije zgrada Generalštaba je dva puta bombardovana, a 2005. godine je proglešena spomenikom kulture.

Kompleks od dve vojne zgrade poznat je po crvenoj fasadi. Reč je o kamenu iz okoline Kosjerića, na kojem su i bele ploče od mermera sa ostrva Brač.

Predlozi poslednjih godina

24sedam/Goran Sivački
 

Pre šest godina pokrenuta je inicijativa da na mestu nekadašnjeg Generalštaba bude podignut Muzej srednjovekovne Srbije, posvećen dinastiji Nemanjića i ostalim srpskim vladarima tog perioda.

Bilo je planirano da se monumentalna statua osnivača vladarske loze Stefana Nemanje nalazi naspram zgrade Vlade, a u pozadini da bude muzej. 

Međutim, spomenik Velikom županu je, u međuvremenu, podignut na Savskom trgu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike