Most na Adi je izgrađen pre 10 godina, a liftovi i dalje ne rade: Otkrivamo dokle se stiglo sa popravkama

24.02.2022

18:15

0

Tri lifta ukupno su koštala 956.821 evro, a najskuplji je bio onaj na čukaričkoj strani

Most na Adi je izgrađen pre 10 godina, a liftovi i dalje ne rade: Otkrivamo dokle se stiglo sa popravkama
Copyright Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović

Prošlo je 10 godina otkako je Most na Adi pušten u rad, a liftovi za pešake i bicikliste, plaćeni skoro milion evra, i dalje ne funkcionišu. 

Dolaskom lepog vremena i izlaskom sve više biciklista na beogradske ulice još jednom je pokrenuto pitanje rada liftova kod Ade Ciganlije. 

Iako su nadležni ranijih godina raspisivali nekoliko tendera namenjenih za popravku, do sanacije i zvaničnog puštanja u rad još uvek nije došlo.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda za 24sedam kažu da su radovi na popravci liftova sa izdavanjem sertifikata o njihovoj ispravnosti u završnoj fazi.

- Preostalo je da se završi postupak preuzimanja liftova od izvođača radova. Nakon preuzimanja, biće pokrenut postupak predaje liftova nadležnom Sekretarijatu za javni prevoz, koji je gradskim odlukama određen da organizuje upotrebu i održavanje liftova - istakli su iz Direkcije za građevinsko zemljište. 

Nadu da će liftovi proraditi ovo preduzeće je probudilo tokom leta 2020. godine, kada je raspisalo tender javne nabavke za detekciju kvara i popravku liftova. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Konkursnom dokumentacijom predviđeno je da ukupan rok za izvršenje usluga ne može biti duži od 120 dana od uvođenja dobavljača u posao. Za realizaciju svih koraka u javnoj nabavci, koji obuhvataju dostavljanje ponuda, stručnu ocenu ponuda, donošenje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, zaključenje ugovora, pribavljanje bankarskih garancija i pribavljanje polisa osiguranja, potrebno je oko dva i po meseca - rekli su tada u Direkciji za građevinsko zemljište. 

Tada je rečeno i da će u te svrhe biti izdvojen 21 milion dinara. Međutim, posle samo godinu dana, Sekretarijat za javni prevoz raspisao je novi tender za njihovo održavanje u vrednosti od čak 192,5 miliona dinara.

Podsećamo, tri lifta ukupno su koštala 956.821 evro. Najskuplji je bio onaj na čukaričkoj strani - 368.301, zatim na novobeogradskoj - 353.119, a treći kod petlje „Radnička“ koštao je 235.400 evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike