Sutra stižu ruski majstori: Počinju završni radovi na spomeniku Stefanu Nemanji

11.11.2020

08:00 >> 12:53

0

Umetnici iz Ruske Federacije radiće od 20. novembra na patiniranju monumenta, a kompletan završetak radova mogao bi da bude između 15. i 25. decembra

Sutra stižu ruski majstori: Počinju završni radovi na spomeniku Stefanu Nemanji
Copyright Foto 24sedam/Katarina Mihajlović Spomenik Stefan Nemanja

Grupa ruskih vajara i majstora trebalo bi da sutra stigne u Beograd, što će označiti i početak završne faze podizanja spomenika Stefanu Nemanji. Umetnici iz Ruske Federacije radiće na patiniranju monumenta, što je planirano da počne oko 20. novembra.

Prema ranijim najavama, s njima je trebalo da stigne i autor spomenika, vajar Aleksandar Rukavišnjikov, međutim, njegov dolazak je odložila pandemija koronavirusa, jer još nije dobio dozvolu vlasti da izađe iz zemlje, pošto je stariji od 65 godina, pa spada u ugroženu kategoriju stanovništva.

Postavljanje spomenika osnivaču srpske države i rodonačelniku kraljevske dinastije Nemanjića na Savskom trgu nastavljeno je početkom ovog meseca, a prema najavama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, radovi bi trebalo da budu kompletno završeni između 15. i 25. decembra.

– Otkrivanje spomenika zavisi od toga kada će biti završeni svi radovi na trgu, koji su obimni, ali tokom narednih meseci možemo da očekujemo da će sve biti završeno i da ćemo dobiti trg kojim ćemo se, verujem, svi ponositi – istakao je Vesić nedavno.

Trenutno je u toku postavljanje delova figure Stefana Nemanje.

Spomenik Stefan Nemanja Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Bronzani monumentalni spomenik biće visok 23 metra, a do sada je potpuno postavljen postament, odnosno razbijeni vizantijski šlem, sa čije unutrašnje strane se nalaze mozaici sa detaljima iz života Stefana Nemanje i srpske istorije, koji su izrađeni istom tehnikom kao i mozaici u Hramu Svetog Save.

Takođe, sa spoljne strane šlema prikazani su manastiri Studenica i Hilandar, dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje.

Pročitajte još:

Čuveni ruski vajar ne dolazi u Beograd: Epidemija koronavirusa odložila posetu Rukavišnjikova

Još malo, pa kraj: Spomenik Stefanu Nemanji dobio još jedan detalj (FOTO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike