Posle mesec dana srušen ilegalni zid uz Muzej Jovana Cvijića

11.11.2020

08:44

0

Još uvek nije poznato da li će investitor morati kući da vrati u prvobitno stanje, s obzirom na to da je imao dozvolu samo za adaptaciju objekta

Posle mesec dana srušen ilegalni zid uz Muzej Jovana Cvijića
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Bespravni objekat u Ulici Jelene Ćetković, koji je sredinom maja oštetio zid Muzeja Jovana Cvijića, srušen je nakon mesec dana od najavljivanja radova.

Rušenje ilegalnog zida trebalo je da počne 23. septembra, međutim, nije moglo da se sprovede tad zbog specifičnosti terena. Ono je počelo 7. oktobra.

Gradilište je sada zatrpano ciglama, dok je prednji deo kuće ostao netaknut. Još uvek nije poznato da li će investitor morati kući da vrati u prvobitno stanje, s obzirom na to da je imao dozvolu samo za adaptaciju objekta.

Iz Grada su istakli da tom ilegalnom gradnjom nije ugrožen samo objekat, već da su narušeni i uslovi života građana.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji, kada je nadležnost građevinske inspekcije prešla na Sekretarijat za inspekcijske poslove, doneto više od 2.000 rešenja, podneto više od 550 krivičnih prijava, a srušena su 32 nelegalna objekta.

Pročitajte još: Nastavljeno rušenje ilegalnog objekta pored Muzeja Jovana Cvijića

Podsetimo, investitor “Kopitareva bašta” d. o. o. dobio je građevinsku dozvolu od Opštine Stari grad da obnovi fasadu i sanira krov na objektu koji deli zid sa muzejom.

Međutim, bespravno je nadogradio jednospratnicu, a posledica toga su srušen zajednički zid i oštećenja na pomoćnim objektima rodne kuće srpskog naučnika, koja je pod zaštitom države.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike