Oni su zadužili Beograd, a sada im odajemo počast! Evo koje će važne ličnosti dobiti spomenike u prestonici (FOTO)

05.02.2022

07:15

0

Mnogi istaknuti Srbi, ali i stranci koji su našu zemlju smatrali svojom domovinom, dobiće obeležje u prestonici

Oni su zadužili Beograd, a sada im odajemo počast! Evo koje će važne ličnosti dobiti spomenike u prestonici (FOTO)
Beograd spomenici - Copyright 24sedam/Goran Sivački Wikimedia/Library of Congress YouTube facebook/jugoton Wikipedia

U cilju negovanja kulture sećanja, u prethodnih nekoliko godina podizani su spomenici i biste istaknutim Srbima, ali i strancima koji su našu zemlju smatrali svojom domovinom. A sa tim je planirano da se nastavi i tokom 2022. godine.

Tako su širom Beograda u proteklih godinu dana osvanuli spomenici rodonačelniku srednjovekovne srpske države Stefanu Nemanji, despotu Stefanu Lazareviću, ruskom knezu i svetitelju Aleksandru Nevskom, indijskom književniku, dramaturgu i filozofu Rabindranatu Tagoru i beogradskom Jevrejinu Hugu Buliju.

Za narednu godinu planirano je otvaranje monumenata kralju Aleksandru Karađorđeviću, najomiljenijem gradonačelniku prestonice Branku Pešiću, jednom od najcenjenijih svetskih naučnika Mihajlu Pupinu, dobrotvorki Diani Budisavljević, srpskom pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, legendarnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, Moleru, Matiji Banu, kao i Aleksandru Deroku.

Mihajlo Pupin

Prva konstitutivna sednica Odbora za podizanje spomenika Mihajlu Pupinu održana je prošlog vikenda u Starom dvoru.

Wikimedia/Library of Congress/Bain
Mihajlo Pupin

Odlukom Skupštine grada Beograda spomenik srpskom naučniku i pronalazaču biće podignut na Bulevaru kralja Aleksandra, a inicijativu je podnela Fondacija "Mladen Selak".

Jovan Jovanović Zmaj

Na sednici Skupštine grada koja je održana u julu 2020. godine usvojena je inicijativa Pokrajinske vlade Vojvodine da se podigne spomenik srpskom pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju.

YouTube / Print
Jovan Jovanović Zmaj

Kao lokacija, tada je naveden ugao Zmaj Jovine ulice i Obilićevog venca, tačno ispred biblioteke koja takođe nosi njegovo ime. Spomenik još uvek nije podignut.

Meša Selimović

Veliki srpski pisac Meša Selimović dobiće spomenik koji će biti postavljen na platou na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove.

Plato na kom će biti podignut spomenik u neposrednoj je blizini stana u kojem je Meša Selimović živeo posle odlaska iz Sarajeva.

Printscreen/YouTube/tvsa.ba
Meša Selimović

Planirano je da spomenik bude postavljen na četrdesetogodišnjicu njegove smrti, 11. jula.

Diana Budisavljević

Dobrotvorki Diani Budisavljević, koja je iz ustaških logora u NDH spasla više od 12.000 većinom srpske dece, grad Beograd odužiće se spomenikom na uređenom Savskom keju, koji će takođe poneti njeno ime.

Printscreen/Youtube
Diana Budisavljević

Mesto na kom će se nalaziti obeležje već je urađeno, a u junu je raspisan konkurs za idejno rešenje buduće skulpture.

Očekuje se da bista u blizini Brankovog mosta bude postavljena u prvoj polovini ove godine.

Branko Pešić

Omiljeni gradonačelnik Beograda, čuveni Branko Pešić, u aprilu 2022. godine dobiće svoje obeležje na Velikom trgu u pešačkoj zoni Zemuna, mestu gde je rođen i gde je živeo ceo život, najavili su nadležni tokom prošle godine.

Wikipedia/ Stevan Kragujevic
Branko Pešić

Planirano je da rad vajara Marka Kratohvila bude postavljen na Velikom trgu u Zemunu, gde će biti vidljiviji i bolje uklopljen u arhitekturu i ambijent starog jezgra.

Facebook/ Goran Vesić
Vajar Marko Kratohvil radiće spomenik legendarnom gradonačelniku

Toma Zdravković

Grad Beograd je prihvatio i inicijativu da legendardni pevač narodne muzike Toma Zdravković dobije spomenik u prestonici.

Printscreen/Youtube
Toma Zdravković

Inicijativu da Zdravković dobije spomenik podneo je, u svojstvu građanina, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, na sastanku na kom su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova Andrea Radulović.

Ban, Nikolajević, Deroko

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić pre dva dana je najavio da će Petar Nikolajević Moler dobiti spomenik na Vračaru.

Tanjug/Predrag Mitić
Petar Nikolajević Moler

Spomenik se izliva u livnici "Braća Jeremić", gde se trenutno radi i na spomeniku Matiji Banu koji će, prema najavama, biti postavljen na Banovom brdu najkasnije u martu.

Takođe, Vesić je rekao da će tokom marta biti postavljen i spomenik Aleksandru Deroku u novoj pešačkoj zoni na Topličinom vencu, ispred zgrade u kojoj je živeo, te podsetio da taj spomenik radi vajar Zoran Kuzmanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike