Violinista Jovan Kolundžija uložio 26 godina u "Gvarnerijus", a onda ga poklonio Beogradu: Njegova supruga otkrila kako je pala odluka

02.02.2022

09:00

0

Miljana Kolundžija je navela da su se u protekloj deceniji ona i njen muž za pomoć obraćali Gradu, a odgovor su dobili pre dve godine

Violinista Jovan Kolundžija uložio 26 godina u "Gvarnerijus", a onda ga poklonio Beogradu: Njegova supruga otkrila kako je pala odluka
94224_73264273-2394930757295757-1187787048388395008-n_f - Copyright Facebook/Guarnerius Centar lepih umetnosti

Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije "Gvarnerijus" opstaje više od dve decenije, uprkos svim finansijskim poteškoćama, a od početka februara zvanično je prešao pod okrilje Grada. 

Na sednici Skupštine grada Beograda, koja je održana u ponedeljak, doneta je odluka o promeni osnivačkog akta ove ustanove kulture, nad kojom je Grad prošle godine preuzeo osnivačka prava, dok je za vršioca dužnosti direktora postavljena Miljana Kolundžija, supruga osnivača ove kulturne ustanove. 

Beogradska filharmonija, Promo/Marko Đoković
Ilustracija

Kako je za 24sedam objasnila Miljana Kolundžija, profesorka arapskog jezika i književnosti, oni su više od 20 godina pokušavali da sami finansiraju "Gvarnerijus", ali u jednom trenutku to je postalo nemoguće. 

- Jovan je sam finansirao "Gvarnerijus" dve decenije, a na to dodajte još pet godina same izgradnje. Nažalost, došli smo u situaciju gde to više nije bilo moguće, a nismo za to da zatvorimo nešto u šta smo uložili najviše što smo mogli - kazala je ona. 

Kolundžija je navela da su se u proteklih 10 godina ona i njen muž za pomoć obraćali Gradu, a odgovor su dobili pre dve godine. 

- Na svu sreću, Grad se složio sa nama da ovaj prostor ne sme da se zatvori. Bili su presrećni što će imati jedan ovakav prostor. Jedini uslov da Grad Beograd bude nosilac osnivačkih prava je taj da sačuvamo naš program, koji ću voditi ja uz Jovanovu pomoć, kako sutra ne bi došlo do toga da neko promeni program koji mi ne bismo želeli u "Gvarnerijusu" - objašnjava naša sagovornica.

Ona za 24sedam kaže da je Jovan Kolundžija prostor, svu opremu i nameštaj ustupio Gradu bez ikakve naknade.  

Šta piše u Odluci Grada Beograda? 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U Odluci Grada piše da će ovaj objekat nositi naziv Ustanova kulture "Gvarnerijus", kao i da će obavljati delatnost kulture od značaja za Beograd, odnosno poslove kojima se obezbeđuje ostvarivanje prava građana i zadovoljavanja njihovih potreba, kao i ostvarivanje drugog zakonom utvrđenog interesa u oblasti kulture.

Takođe, ova ustanova je dužna da organizuje svoj rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje sledeće: 

  • trajno i nesmetano obavljanje delatnosti ustanove pod uslovima i na način uređen zakonom i propisima donetim na osnovu zakona
  • preduzimanje mera održavanja objekata i opreme, koji služe za obavljanje delatnosti ustanove
  • razvoj i unapređenje kvaliteta obavljanja delatnosti, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada

Ustanova kulture od nacionalnog značaja

Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije "Gvarnerijus" bio je jedna od prvih privatnih neprofitnih institucija kulture u Srbiji. Osnovan je 1996, a s radom je počeo 2001. godine. 

Nalazi se u Ulici Džordža Vašingtona 12, a ustanovi je dodeljen naziv "Gvarnerijus" po violini Jovana Kolundžije koju je 1754. napravio čuveni graditelj violina iz Venecije, a na kojoj on svira poslednjih 40 godina.

Odlukom Vlade Republike Srbije iz 2013. godine "Gvarnerijus" je dobio status ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Ko je Jovan Kolundžija? 

Jovan Kolundžija Promo/Nebojša Babić
 

Jovan Kolundžija je istaknuti srpski violinista, koji je održao više od četiri hiljade koncerata širom sveta. Dobitnik je brojnih domaćih i stranih nagrada.

Violinu svira od svoje šeste godine, a magistrirao je na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova. Usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa.

U Centru lepih umetnosti "Gvarnerijus" – u sali i galeriji, održavaju se koncerti, festivali, takmičenja, izložbe, majstorski kursevi, promocije, predavanja, pozorišne predstave, književne večeri, humanitarne akcije, seminari, prezentacije, konferencije za štampu, aukcije i drugi programi. Prostor sale i galerije je prilagodljiv različitim potrebama umetničkih programa i klijenata, zahvaljujući fleksibilnosti enterijera.

Kao organizator, "Gvarnerijus" realizuje projekte i u drugim salama u Beogradu (Kolarac, Svečana sala Skupštine grada, Sava centar), kao i u gradovima Srbije i regiona. Do danas je osmišljeno i ostvareno više od 1.000 umetničkih projekata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike