Vesić na sednici Skupštine Beograda otkrio deset stvari koje će razlikovati prestonicu danas i 2030. godine

31.01.2022 | 06:50

Autor: 24sedam

Na sednici Skupštine grada Beograda je prisustvovalo 58 odbornika a usvojene su 23 tačne dnevnog reda

Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predstavio je danas na sednici Skupštine grada Beograda program za razvoj Beograda do 2030. godine.

- Pred vama se nalazi program razvoja Beograda 2020 do 2030. To je program koji je proistekao iz ozbiljnog rada skupštine grada zajedno sa Beogradskim univerzitetom, udruženjima građana, nevladinim organizcijama itd... Ukupno je u izradi učestvovalo preko 300 ljudi. Ovim programom trasiramo razvoj Beograda u narednih 8 godina - rekao je Vesić.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

On je naveo i 10 osnovnih stvari koje će razlikovati Beograd danas i 2030. godine.

- Prva je naravno metro. Druga stvar su prigradske železnice - 2030. ćemo imati 235 km prigradske železnice. Treća promena je izgradnja Linijskog parka, uređenje Terazijskog platoa i izgradnja 100 novih parkova do 2030. Četvrta promena je prosečna plata, očekujemo da ona bude 200.000 dinara. Peta promena je da će devet od 10 kuća u Beogtadu imati kanalizaciju. Šesta je da ćemo izgraditi pet fabrika za preradu otpadnih voda. Do 2030. imaćemo sedam novih mostova. Takođe, do 2030. nećemo imati ni jedno vozilo u javnom prevozu na fosilno gorivo. Godine 2030. imaćemo dva nova tunela, u Karađorđevoj ulici do Pančevačkog mosta i Topčiderski tunel. Deset a razlika je ta što ćemo imati preko 150 kilometara novih staza, bolji i veći komfor života - objasnio je Vesić. 

Nezaposlenost u Beogradu na istorijskom minimumu

Nezaposlenost u Beogradu je na istorijskom minimumu i iznosi 7,5 odsto, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Činjenica da sve više naših ljudi radi, ali to ne znači da ne treba da otvaramo više radnih mesta - rekao je Vesić na sednici Skupštine grada Beograda.

Naveo je da je prosečna plata u Beogradu u novembru iznosila 87.000 dinara i istakao da je činjenica da prosečna plata raste i da je zaduženost Grada mnogo manja, a da budžet nikada nije bio veći. Istakao je da će budžet biti vredan skoro 170 milijardi dinara što je, kako je dodao, duplo veći budžet nego 2014. godine.

On je dodao da je grad inicirao izmenu Zakona o buci.

- Data su ovlašćenja komunalnim milicionerima da mogu da pišu kazne na licu mesta, a nabavili smo uređaje za merenje buke. Sada će u ovoj oblasti u Beogradu konačno biti uveden red - dodao je on.

Odbornici su u kratkom vremenu usvojili sve 23 tačke dnevnog reda, među kojima odluke o sistemu daljinskog grejanja, urbanističkim planovima, kao i o desetogodišnjem programu razvoja Beograda. Na dnevnom redu bio je Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

Takođe i informacija o potrebi uklanjanja plutajućih predmeta i naplavina oko plutajućih objekata a kako je za Tanjug ranije rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda je potvrđivanje ugovora između Republike Srbije, Elektroprivrede Srbije i Grada Beograda o rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja.

- Tom odlukom potvrđujemo da počinjemo da koristimo toplotnu energiju sa blokova iz termelektrane ''Nikola Tesla'' u Obrenovcu, koja se više neće rasipati, i da ćemo tu toplotnu energiju prenositi do toplana na Novom Beogradu - objasnio je Vesić.

Na taj način će, dodao je, za oko trećinu biti smanjena kupovina gasa i prvi put će se za grejanje Beograda koristiti toplotna energija, koja nastaje prilikom proizvodnje struje.

24sedam/Luka Đorđija Talevski
 

Odbornici će glasati i o Predlogu odluke o izmenama i dopunama odluke o osnivanju Fondacije za decu i mlade Beograda. Na dnevnom redu će se naći i Predlog akcionog plana upravljanja otpadom od građenja i rušenja u gradu Beogradu za period 2022-2030.

Predlog izveštaja o realizovanim aktivnostima za smanjenje zagađenosti vazduha definisanih akcionim planom za sprovođenje mera za smanjenje zagađenosti vazduha, u okviru plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, za period jun – decembar 2021. godine. 

Takođe i Predlog odluke o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa u oblasti dobrovoljnog vatrogastva na teritoriji grada Beograda.

Pred odbornicima se našao Predlog izmene i dopune Plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine, Predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije za blok između Vojvođanske, Surčinske i Ulice Dušana Vukasovića, Predlog odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu holding kompanije Pamučni kombinat "Uumco" a.d. Vranje, Predlog odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu privrednog društva "Simpo šik" d.o.o. Kuršumlija, kao i Predlog zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt trilateralnog ugovora o korišćenju sredstava zajma namenjenih programu "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza V" između Republike Srbije, Javnog komunalnog preduzeća "Beogradske elektrane" i Grada Beograda.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Na dnevnom redu je bio i Predlog lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Beograda za 2022. godinu, Predlog zaključka o davanju saglasnosti na Plan rada Sekretarijata za poslove komunalne milicije za 2022. godinu, kao i Predlog zaključka o davanju saglasnosti na Strateški plan Sekretarijata za poslove komunalne milicije za period od 2022. do 2025. godine.

Na sednici će, naveo je, biti doneta i poslednja odluka koja je neophodna kako bi se počelo sa primenom svih novih odluka u vezi sa bukom u gradu.

24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images
 

Pojasnio je da ta odluka reguliše način korišćenja aparata za merenje buke koji su već kupljeni tako da će, kako je najavio, Komunalna milicija već od 7. ili 8. februara početi rigorozno da kontroliše buku u gradu na osnovu svih novih ovlašćenja koja su joj data po zakonu.

Pred odbornicima je i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o prečišćavanju i distribuciji vode.

Planirano je da sednica Skupštine Beograda bude održana uz poštovanje preporuka o preventivnim merama u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID -19, a koje je utvrdio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/01/01/64c4e9aeb45738d81958c9bb/uhd/64c4e9aeb45738d81958c9bb.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c9bb",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/947959_t_1643453373.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam