Potraga za Matejem Perišem ulazi u treću nedelju: I večeras ga tražili! (VIDEO)

13.01.2022 | 18:43

Autor: Mirjana Stojadinović

Splićaninu se od 31. decembra ujutru izgubio se svaki trag i od tada traje danonoićna potraga za njim

Copyright Printscreen/MUP/Mup RH

Potraga za Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao 31. decembra rano ujutru, ulazi već u treću nedelju. Policija, vatrogasci i spasilačke službe i večeras su tragali za nestalim mladićem. 

- Tražićemo ga najmodernijom termovizijskom kamerom, vrednom više od 10.000 evra. Naša služba i dalje izlazi na teren u potragu za nestalim Perišem. Danas ćemo pretraživati napuštene objekte uz reku i to najmodernijom termovizijskom kamerom koja nam je ustupljena kao pomoć. Dokle god postoji i samo jedan odsto šanse da se čovek možda sklonio u neki od tih objekata iz nekog razloga, da je možda živ, mi ćemo ga tražiti - kaže Igor Jončić iz Mreže za opasnost Srbije.

Od samog početka potrage za nestalim Matejem, kome se svaki trag ozgubio rano ujutru 31. decembra kad je izašao trčeći iz beogradskog kluba "Gotik", sve oči uprte su u nadzorne, ali i razne privatne kamere, koje su slučajno zabeležile Periša u trku uz obalu reke.

Snimci, međutim, stižu "na kašičicu", a otkad su počeli da isplivavaju, čini se da samo produbljuju misteriju Matejevog nestanka. Javnosti je dostupan veoma mali broj snimaka, jer prema nekim informacijama, policija ima stotinak video-snimaka na stolu, a njih su analizirali i pripadnici hrvatskog MUP, koji su došli u Beograd kako bi pomogli u istrazi.

- Sve što je dokazni materijal, a to su i snimci, nezahvalno je komentarisati. Meni je žao što oni isplivavaju u javnost. Da ja sad tumačim šta se na njima nalazi, to nije u redu. Srpska policija je napravila izuzetan posao u praćenju kretanja Mateja Periša. To je kilometar i više kretanja od izlaska iz kluba do ulaska u vodu. Pregledali su se sati i sati materijala. Snimci su detaljno pregledani, one se još obrađuju izoštravaju, analiziraju - kazao je na konferenciji za medije načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac.

Trčao prema Promenadi

Definitivno je utvrđeno da je Matej izašao iz kluba i počeo da trči uzvodno uz Savu, prema Promenadi. On je bio samo u crnoj majici kratkih rukava i nije se zaustavljao. Postojala je bojazan da ga je neko jurio, ali, na najnovijem snimku koji se pojavio jasno se vidi da Matej brzo trči ulicom punom ljudi i da mu niko nije za petama. Sve je bilo mirno.

U jednom trenutku Matej se mimoišao sa vozilom koje kao da nije ni primetio, a prošao je i između autobusa i ograde, ne obazirući se na opasnost od saobraćaja.

Satelitski snimci rešavaju misteriju?

Postoji još jedna opcija, koja nije iscrpljena, a to je da se pregledaju satelitski snimci. To je bila i molba Nenada Perišs, Matejevog oca.

Možda su sateliti zabeležili neki momenat koji je promakao kamerama na zemlji.

Srpska policija takođe se oglasila o ovom slučaju i prezentovala javnosti detaljnu rekonstrukciju Matejevog kretanja u devet minuta.

Jedna od pretpostavki je da je Matej završio u Savi, ali ističe se da nikakav sukob tokom trčanja kroz grad nije zabeležen na video-snimcima.

Jedan od snimaka koji se smatra veoma važnim jeste onaj na kom se vidi kako Splićanin obilazi baštu kafića. Na istom mestu Matej je snimljen još jednom kamerom, a taj se video klip pojavio nešto ranije. Matej je trčao i obišao baštu kafića, prešavši na kolovoz.

- U ovom trenutku smo utvrdili da se radi o Mateju, jer je to lice za kojim tragamo. Ista lokacija, samo iz drugog ugla, nastavlja kretanje ka Brankovom mostu - rekao je srpski policijski inspektor.

More nejasnih snimaka

U moru kratkih i nejasnih video snimaka pojavio se, zajedno sa Perišem i jedan momak koj je na njega ličio, a takođe je trčao, samo u suprotnom smeru. Periš se pojavljuje na početku snimka i nosi bele patike, a njegov "dvojnik" takođe odeven u crnu majicu sa kratkim rukavima nosio je crne patike sa belim đonom.

Čudan video pojavio se 4. januara, a na njemu se vidi kako jedna osoba, a sudeći po svetlima verovatno kod Brankovog mosta, pliva Savom u noćnim satima. Ovaj snimak uneo je dodatnu konfuziju, jer se na njemu uopšte ne vidi ko je osoba koja pliva. Matejev otac Nenad kazao je da na snimku čoveka koji pliva Savom nije njegov sin.

Predstavnik hrvatske policije Antonio Gerovac ukazuje da bi na snimku osobe koja navodno pliva Savom mogao biti zabeležen i neki predmet, a ne čovek. Ipak, naša policija povezuje ovaj snimak sa lokacijom Matejevog telefona, ali je sve to još u domenu nagađanja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Policija ističe da je pregledan sav raspoloživi video-nadzor sa novobeogradske strane i video nadzor ka Pančevačkom mostu i tu Matej Periš nije uočen.

Jedan od najnovijih snimaka prikazuje osobu, za koju se sumnja da je Matej, dok silazi niz stepenište ka reci. Ovaj snimak nije ohrabrujući, jer se svaki dokaz o prilasku reci povezuje i sa eventualnim utapanjem. Matej je, trčeći po Promenadi, iznenada skrenuo ka stepeništu koje vodi do obale Save.

Termovizijske kamere

Iz beogradske policije kažu da to zaista jeste poslednji snimak na kojem je Matej zabeležen na kopnu.

- Matej se kreće oko restorana Savanova, videćete siluetu iza žive ograde i nastavlja kretanje ka šetalištu i reci. Ovde je reka Sava i šetalište. Matej dolazi do reke. Daljim radon nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada: šetalištem uzvodno, ka centru grada ili njegov povratak na trasi kretanja - tvrdi službenik beogradske policije.

Potraga se sve vreme vodi i u reci. Tu je, međutim, situacija otežana zbog vremenskih uslova, kao i situacije na dnu. U međuvremenu, pojavio se i snimak kako izgleda potraga snimljena termovizijskim kamerama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Trebalo bi svakako napomenuti da ne postoji nikakav siguran dokaz da je Periš završio u Savi.

- Mi možemo reći da osoba koja je odevena kao što je bio odeven Matej je došla do vode. Ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu. Postoje stvari koje upućuju na to, ali ne mogu iznositi detalje - istakao je Gerovac.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/01/01/64c4e9aeb45738d81958ca33/uhd/64c4e9aeb45738d81958ca33.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958ca33",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/3081-1424-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam