Deca Beograda: Danica Ćurčić - Danska glumica sa srpskim korenima uskoro "rame uz rame" sa Slavkom Štimcem

15.11.2020 | 08:00 >> 21:34

Autor: Jovana Vrećo

Dobitnica je ovogodišnje prestižne Nagrade za kulturu prestolonasledničkog para i novčane nagrade od oko 70.000 evra

Copyright Profimedia

Danica Ćurčić, danska glumica sa srpskim korenima, dobitnica je ovogodišnje prestižne danske Nagrade za kulturu prestolonasledničkog para i novčane nagrade od oko 70.000 evra.

Rođena je 27. avgusta 1985. godine u Beogradu, a sa godinu dana seli se sa porodicom u Kopenhagen, u Dansku, jer joj je otac bio ambasador Srbije u toj zemlji, ali su i posle završetka njegove diplomatske karijere nastavili tamo da žive.

Po završetku osnovne škole pohađala je Gimnaziju „Sveta Ana”, a potom filmske i medijske studije na Univerzitetu u Kopenhagenu. Tokom studija glumila je u Kraljevskom pozorištu, a neposredno po sticanju diplome postala je i član ansambla ovog teatra.

 

Debitovala je 2011. godine ulogom u seriji “Ubice bez kajanja”, a godinu dana kasnije i na filmu. Glumila je u više danskih filmova i osvojila nekoliko prestižnih nagrada.

Tokom 2014. godine snimila je četiri filma. Priznanje za sve što je tokom te godine postigla, stiglo je u vidu nagrade „Ove Sproge”. Iste godine je dobila i nagradu za najbolju mladu glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu.

 

Početkom 2017. godine u Danskoj je emitovana Netfliksova serija “The Mist”, naučno-fantastični horor od 10 epizoda, u kojoj ona igra jednu od glavnih uloga.

Uskoro na filmu pred srpskom publikom

Srpska publika će moći da je vidi u filmu „Mrak” Dušana Milića, čije snimanje je počelo krajem maja 2019. godine. Reč je o psihološkom trileru inspirisanom istinitom pričom o porodici koja posle ratova 90-ih godina 20. veka ostaje u svom domu na Kosovu i Metohiji. Snimanje ovog filma, osim Srbije, podržale su i Bugarska, Danska, Grčka i Italija. Danica bi u ovom filmu trebalo da igra Vukicu, koja zajedno s ocem Milutinom (Slavko Štimac) i ćerkom Milicom (Miona Ilov) iščekuje vesti o suprugu koji je nestao.

Svira klavir i harmoniku, a osim danskog, govori srpski, engleski i španski jezik, a ume da se sporazumeva i na francuskom i ruskom jeziku.

Pročitajte još:

Deca Beograda: Milan Cile Marinković – srpski slikar sa adresom u Parizu

Deca Beograda: Milan Cile Marinković – srpski slikar sa adresom u Parizu

Deca Beograda: Gordan Kičić – od Coleta, preko Kaluđera, do svetske filmske scene

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam