Prodaje se deo Palate Albanije: Prvi oblakoder u Beogradu biće ponuđen za najmanje 3,8 miliona evra

02.01.2022

10:24

0

Autor: 24sedam

Objekat ima četiri podzemna sprata i 13 nadzemnih etaža

Prodaje se deo Palate Albanije: Prvi oblakoder u Beogradu biće ponuđen za najmanje 3,8 miliona evra
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Deo prostora u beogradskoj Palati Albanija biće ponuđen na prodaju za najmanje 3,8 miliona evra kroz stečaj Beogradske banke a.d, objavljeno je u obaveštenju Privrednog suda u Beogradu.

Ima četiri podzemna sprata i 13 nadzemnih etaža. Doseže visinu od 53 metara, a od 1984. je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Izgrađena je na osnovu konkursnog projekta Branka Bona i Milana Grakalića iz 1938. godine.

Prema najavama, prodaja će biti obavljena javnim prikupljanjem ponuda - tenderom.

Očekuje se da prodaja bude oglašena polovinom januara, a da do otvaranja ponuda dođe polovinom februara.

24 sedam/Goran Sivački
 

Palata Albanija je prvi oblakoder u Beogradu izgrađen 1939. godine. Zgrada je dugo vremena bila najviši objekat u Beogradu, a druga po visini na prostoru jugoistočne Evrope.

Objekat je završen 1939. po projektima Miladina Prljevića i konstruktora inženjera Đorđa Lazarevića. Dugo je bila najviša zgrada, dominirajući objekat moderne arhitekture na grebenu Beograda i visinski regulator prostorne kompozicije duž čitavog poteza Terazije-Slavija.

Palata "Albanija" je ukupne površine 8.000 metara kvadratnih. U vreme izgradnje bio je drugi po visini neboder jugoistočne Evrope, Balkana i Kraljevine Jugoslavije.

Ime je dobila po istoimenoj kafani "Albanija" iz 1860. godine, koja se nalazila na mestu današnje palate. Beograd su u 19. veku sačinjavale pretežno prizemne i neke jednospratne građevine, dok su uticaji sa zapada tek počinjali da se osećaju, kao i svest o stvaranju nacionalnog stila u arhitekturi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike