Đurić u prvoj zvaničnoj poseti Mađarskoj: Sa Sijartom o situaciji u regionu

17.05.2024

17:36

0

Sijarto je ponovio stav Mađarske koja će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, a kao i o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope

Đurić u prvoj zvaničnoj poseti Mađarskoj: Sa Sijartom o situaciji u regionu
Copyright TANJUG/ STR/ nr

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić boravi danas u Budimpešti, gde je tokom svoje prve bilateralne posete razgovarao sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom i kome se zahvalio na stavovima Mađarske po pitanju članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope i rezoluciji o Srebrenici i dodao da će Mađarska uvek imati podršku Srbije.

Dvojica šefova diplomatije razgovarali su i o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o aktuelnim političkim pitanjima i situaciji u regionu.

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast što svoj mandat počinjem posetom bratskoj i prijateljskoj Mađarskoj. Odnosi Srbije i Mađarske su zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i premijeru Viktoru Orbanu doživeli veliku transformaciju", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je Sijartu preneo poruku predsednika Vučića i srpskog naroda da u godinama koje dolaze nećemo zaboraviti prijateljstvo te zemlje i podršku koju je pružila.

TANJUG/ STR/ nr
 

 

"Srbija će biti pouzdan partner u očuvanju stabilnosti. Mi Mađare smatramo našom braćom", rekao je Đurić i zahvalio na stepenu prava koja srpska zajednica uživa u Mađarskoj.

Sijarto je ponovio stav Mađarske koja će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, a kao i o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.

"Takva rezolucija ima za cilj da demonizuje jedan narod i bila bi primitivna", rekao je zaključio je Sijarto.

TANJUG/ STR/ nr
 

Sijarto je rekao da su u okolnostima velike napetosti u celom regionu, ratova, atentata u susedstvu, prijateljstvo i saradnja imaju veliki značaj.

"Savez Mađarske i Srbije ima izuzetan i neprocenjiv značaj za Mađarsku. Ako neko misli da je to preterano treba da zna kako Srbija brine o Mađarima posebno u Vojvodini i koliko su oni uključeni u organe vlasti zahvaljujući vladajućoj SNS. Takođe energetska bezbednost Mađarske u velikoj meri zavisi od Srbije, a u planu su i različiti zajednički projekti u budućnosti", rekao je Sijarto.

Osim sastanka Đurića i Sijarta, održan je i plenarni sastanak delegacija dve zemlje. Dvojica ministara su posle svečanog ručka razmenili poklone - Đurić je Sijartu poklonio dres za trčanje, a od njega je dobio fudbalsku loptu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike