Dotad ko živ, ko mrtav... Prva grupa ukrajinskih pilota završava obuku na avionima F-16 najverovatnije tek sledećeg leta

11.08.2023

10:07

1

Ovo se zove odugovlačenje - izjavio je jedan ukrajinski zvaničnik

Dotad ko živ, ko mrtav... Prva grupa ukrajinskih pilota završava obuku na avionima F-16 najverovatnije tek sledećeg leta
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Prva grupa od svega šest ukrajinskih pilota mogla bi da završi obuku na borbenim avionima F-16 u Sjedinjenim Američkim Državama tek sledećeg leta, izvestio je u petak Vašington Post, pozivajući se na informacije iz ukrajinskih vladinih i vojnih izvora.

Nakon nekoliko odlaganja planiranog početka obuke, Ukrajina će, prema rečima lista, verovatno morati da sačeka još godinu dana pre nego što njihovi piloti budu u mogućnosti da lete u američkim lovcima.

Iako piloti tečno govore engleski jezik, prethodno će provesti četiri meseca u Velikoj Britaniji kako bi se usavršili u terminologiji specifičnoj za mlaznjake.

Ovaj dodatni korak pomera početak obuke sa planiranog januara i očekuje se da će sama obuka trajati šest meseci nakon što piloti započnu formalno usavršavanje na F-16 avionima.

- Ovo se zove odugovlačenje - izjavio je jedan ukrajinski zvaničnik.

Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinske vojske, izrazio je nezadovoljstvo zbog zapadnih zemalja, kritikujući ih zbog očekivanja da ukrajinske snage izvedu kontraofanzivu bez modernih vazdušnih kapaciteta.

Ukrajinski zvaničnici naglašavaju da su borbeni avioni poput F-16 od suštinskog značaja kako bi se izborili sa ruskom pretnjom u vazduhu, posebno s obzirom na uspešne napade niskoletećih ruskih helikoptera na ukrajinske kopnene trupe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike