Totalno uništen vinograd iz koga većina crkava SPC dobija vino za pričest: Zbog grada i kiše nastala šteta od više stotina hiljada evra

14.05.2024

10:58

0

Autor: R.M.

Procenjena šteta samo u vinogradu je oko 100.000 evra, ali uništen je i magacin, deo bedema crkve, put...

Totalno uništen vinograd iz koga većina crkava SPC dobija vino za pričest: Zbog grada i kiše nastala šteta od više stotina hiljada evra
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vinograd manastira Bukovo, u kome se proizvodi najveći procenat vina za Pričešće u Srbiji, potpuno je uništen nakon kiše i grada koji su se sručili 8. maja na Negotin i okolinu, objavio je otac Predrag Popović na svojom Instagram nalogu.

- Šteta na vinogradima manastira, u kojima se proizvodi najveći procenat vina za Pričešće u Srbiji, je totalna. 14 hektara pod vinovom lozom potpuno je uništio grad. Procenjena šteta je oko 100.000 evra. Manastirski konak, površine 600 kvadrata, koji se koristi kao magacinski prostor za manastirske proizvode, poplavljen je. Procena vrednosti uništene robe, ambalaže i opreme - što vinarske, što mašina za domaćinstvo i pčelarske opreme, iznosi takođe oko 100.000 evra. Usled jake kiše krenula su klizišta, pukao je i odronio se manastirski bedem, a voda je odnela ekonomski put, i rekonstrukcija toga zahtevaće identičan iznos", kaže iguman manastira, arhimandrit Kozma.

 

 

Otac Predrag Popović poziva sve koji su u mogućnosti da pomognu bratstvo ovog manastira

- Neka ovo bude naš zajednički doprinos ovim vrednim ljudima i bogougodnim monasima, da pomognemo da prebrode pretrpljenu štetu. Jako je teško u ovakvim situacijama, i sam sam nedavno usled mraza izgubio polovinu roda na plantaži borovnica, ali ću od onoga što je preteklo bar uspeti da podmirim troškove, a kod njih je sve odneto - kaže otac Predrag.

Sredstva možete donirati putem sledećih računa:

dinarski tekući račun kod “Erste banke”: 340-32113445-92
uplate iz inostranstva: SWIFT: GIBARS22 IBAN: RS35340000003211344592 NAME: PREDRAG POPOVIC
PAYPAL uplate: [email protected]
sa naznakom: „za Manastir Bukovo“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike