Šta se dešava sa oružjem koje građani predaju? Deo se uništava, deo šalje Vojsci: Ovo je detaljna procedura

16.05.2023

21:46

0

Postoji unapred definisana detaljna procedura predaje, a pošto MUP preuzme oružje, eksplozivne naprave ili municiju, ona se skladišti u posebno i specijalno uređene magacine

Šta se dešava sa oružjem koje građani predaju? Deo se uništava, deo šalje Vojsci: Ovo je detaljna procedura
Copyright MUP Srbije

U okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova "Predaj oružje", do večeras je predato 20.000 komada različitog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Građani municiju i oružje za koje nemaju dozvolu mogu do 8. juna predati i to bez snošenja ikakvih sankcija, a u istom roku to mogu učiniti oni koji dozvole poseduju ali jednostavno ne žele više da ih imaju u svojoj blizini.

Postoji unapred definisana detaljna procedura predaje, a pošto MUP preuzme oružje, eksplozivne naprave ili municiju, ona se skladišti u posebno i specijalno uređene magacine.

Šta se dalje dešava sa oružjem koje građani predaju?

 

 

Najveći deo ide u Vojno-tehnički remontni zavod gde se dobar deo minsko-eksplozivnih sredstava uništava.

Kod jednog dela se vrši kompletan pregled naoružanja i ukoliko se vidi da je to vojno naoružanje, vraća se vojsci.

- Najveći deo minsko-eksplozivnih sredstava ipak uništava, jer nije lako izvršiti pregled. Što se tiče samih cevi, one šalju u Zastavu oružje. Kada dostavite 20 ili 30 hiljada komada, očekujemo da za to što koriste udarne igle, magacine i sve ostalo, vrate nam 3.000 modularnih pušaka. To su sada ove puške koje smo napravili i koje imaju svoje nedostatke, ali su sve bolje - rekao je predsednik Vučić.

Kako je izgledala ova akcija 2017. godine?

Prema javno dostupnim podacima, poslednju ovakvu akciju MUP je realizovao 21. jula 2017. godine i tada je uništeno 18.000 komada zaplenjenog malokalibarskog i lakog oružja.

 

Kako je tada saopšteno, u Reciklažnom centru u Žarkovu, kod Beograda, uništeno je 916 automatskih pušaka, 7.448 pištolja, 589 revolvera, 1.723 pušaka, 3.040 sačmarica i 66 mitraljeza, startnog, vazdušnog i drugog oružja.

Tada je objašnjeno da je reč o ilegalnom oružju koje je konfiskovala policija, ali i o prikupljenom oružju tokom legalizacije u poslednjih par godina kada su građani predavali i pištolje i revolvere u legalnom posedu. Naime, zbog sve većeg poreza na takvo oružje, mnogi vlasnici ga se odriču. Prema nezvaničnim podacima, oko 30.000 legalnih vlasnika pištolja i revolvera ga se odreklo.

 

 

Eksplozivne naprave su uništene kontrolisanom detonacijom uz pomoć plastičnog eksploziva.

Ova akcija izvedena je u okviru Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Ističnoj Evropi (SEESAC), a finansirala ju je Evropska unija.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike