Ambasador Kine o poseti Si Đinpinga: Vrata za saradnju i razmenu Srbije i Kine biće sve šira i šira

01.05.2024

19:04

0

Verujemo da će Srbija biti sjajan domaćin i da će ta poseta biti uspešna i plodonosna - rekao je on

Ambasador Kine o poseti Si Đinpinga: Vrata za saradnju i razmenu Srbije i Kine biće sve šira i šira
Copyright AP Photo/Andy Wong

Ambasador Kine Li Ming ocenio je danas da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji na najvišem, državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine.

- Verujemo da će Srbija biti sjajan domaćin i da će ta poseta biti uspešna i plodonosna - rekao je ambasador Li Ming novinarima na konferenciji organizovanoj povodom dolaska predsednika Si Đinpinga u Beogad u okviru važne posete Evropi - Francuskoj, Mađarskoj i Srbiji - značajnoj za razvoj kinesko-evropskih odnosa.

Ambasador Li Ming je kao najznačajniju aktivnost dolasku u Beograd 7. i 8. maja, u koji dolazi posle osam godina, istakao sastanak dvojice šefova država Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, iako će, kako je dodao, posetu pratiti i niz drugih važnih aktivnosti.

Tanjug printscreen
Li Ming

Dvojica šefova država, a ovaj susret će do sada biti najbitniji, poslaće niz važnih poruka, između ostalog i tu da je pod njihovim vođstvom obezbeđeno stalno napredovanje odnosa naše dve zemlje, kazao je ambasador.

Verujem da će poseta dati novi doprinos miru, stabilnosti i prosperitetu regiona, rekao je ambasador i dodao da će tokom posete biti potpisan niz razvojnih dokumenata i ugovora.

Poseta Beogradu, kako je ocenio, ima veliki značaj i tokom nje dvojica šefova država imaće prijateljske i iskrene razgovore o bilateralnim odnosima i drugim važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa i kao i onim bitnim za podizanje statusa bilateralnih odnosa.

Biće to, kako je rekao, dodatni novi sadržaj za praktičnu saradnju dve zemlje.

Ambasador je naglasio da se dve strane još aktivno pripremaju za tu posetu. U procesu zajedničke izgradnje Pojasa i puta, saradnja Srbije i Kine će biti sve bogatija i vrata za razmenu i saradnju biće sve šira i šira, kazao je ambasador.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

Podsetio je da je juče išao u Smederevo da odnese pismo - odgovor kineskog predsednika Si Đinpinga radnicima železare HBIS u Smederevu, kojim ih ohrabruje da daju nove doprinose kinesko-srpskom prijateljstvu.

Dodao je da se predsednik u tom pismu obratio radnicima sa dubokom emocijom uz podsećanje na posetu 2016. godine i visoke ocene zajedničkog tima železare.

Naglasio je da pismo u potpunosti održava značaj koji pridaje odnosima dve zemlje i očekivanjima razvoja čeličnog prijateljstva u novoj eri bilateralnih odnosa.

Ambasador je podsetio da je danas prisustvovao polaganju kamena temeljca za Nacionalni stadion u okviru EXPO 2027 i dodao da su kineski partneri, građani i preduzeća spremni da učestvuju i daju svoju podršku i pruže pomoć.

Promo/Ministarstvo finanisja
 

- Svedoci smo realizaciji mnogih projekata i dobrih rezultata saradnje naše dve zemlje. Duboko sam osetio da privredna saradnja zaista daje doprinos ekonomskom razvoju naše dve zemlje i stvaranju blagostanja naših naroda, a u okviru Inicijative pojas i put postoji orgoman potencijal za saradnju i široke perspektive naše dve zemlje - kazao je ambasador i zrazio podršku Kine novoizabranoj Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, kineska strana je spremna da posetu iskoristi za dalje produbljivanje odnosa dveju zemalja, produbljivanju političkog poverenja, proširenje saradnje kako bi se otvorilo novo istorijsko poglavlje odnosa i dao doprinos "izgradnji zajedničke budućnosti čovečanstva".

Ambasador je naglasio da predsednik Si Đinpig dolazi 5. maja u Francusku gde počinje posetu Evropi, prvu posle pet godina.

Poseta je, kako je naglasio, značajna za razvoj odnosa Kine i Evrope.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike