Završen jedan od najtežih dana za Srbiju: Uhapšen drugi napadač na policiju u Banjskoj, situacija i dalje napeta

24.09.2023

13:15

0

Autor: Ekipa 24sedam

Zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak za ulazak na KiM, a prilaz manastiru Banjska je blokiran

Završen jedan od najtežih dana za Srbiju: Uhapšen drugi napadač na policiju u Banjskoj, situacija i dalje napeta
Copyright Printscreen/Youtube/Kosovo onlajn Tanjug/AP/Dejan Simićević

Na Kosovu i Metohiji od jutros su podignute tenzije, a pripadnici tzv. kosovske policije raspoređeni su na magistralnim putevima. Zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak za ulazak na KiM, a prilaz manastiru Banjska je blokiran.

Tzv. kosovska policija saopštila je da je sinoć u 2.34 jedinica za brzu intervenciju granične policije primetila da su na ulazu u selo Banjska dva kamiona bez registarskih oznaka bila postavljena na mostu i da je ulaz u ovo selo preko mosta bio blokiran.

Kada su jedinice iz stanice Zvečan stigle do ovog mesta, kako su naveli, "naišle su na otpor", dva policajca su ranjena, a jedan je podlegao povredama.

Tanjug/AP/Dejan Simićević
 

21.24 - Uhapšen i drugi napadač na policiju

Tzv. kosovska policija saopštila je večeras da su nadležne policijske jedinice uhapsile i drugog napadača, koji je takođe bio u vojnoj uniformi i naoružan puškama i municijom.

- Do sada su, prema informacijama sa terena, ubijena tri napadača, uhapšena su dva napadača i četvorica osumnjičenih koji su zatečeni u nedozvoljenom posedu radio komunikacija, a za koje se sumnja da su povezani sa terorističkom grupom - navodi se u saopštenju na Fejsbuk stranici tzv. kosovske policije.

20.04 - Obratio se predsednik Republike Srbije 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti gde je razobličio sve laži i podvale Aljbina Kurtija, tvorca haosa i pakla na Kosovu i Metohiji.

18.10 - Iz Banjske izašlo vozilo hitne pomoći u pratnji policije

Jedno vozilo hitne pomoći upravo je izašlo iz sela Banjska u pratnji redovne i specijalne policije, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Takozvana kosovska policija saopštila je nešto ranije da su u razmeni vatre ubijena tri napadača, kao i da je jedan uhapšen.

16.58 - Manuel Saracin danas stiže na KiM

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas napad na takozvanu kosovsku policiju, dodavši da će specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin danas doputovati na Kosovo i Metohiju.

- Ilegalne naoružane grupe moraju da prestanu sa ugrožavanjem života - navodi se u objavi nemačkog ministarstva na društvenoj mreži X (Tviter).

16.12 - Ambasadori Kvinte stigli na sastanak sa Kurtijem

Ambasadori država Kvinte stigli su danas u zgradu prištinske vlade gde imaju sastanak sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem. Sastanku prisustvuju ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije.

15.45 - Evropski komesar za proširenje i susedske odnose Oliver Varhelji poručio je da nasilje mora odmah da se zaustavi. Prema njegovim rečima, EU podržava rad Euleksa i Kfora na terenu i zahteva da se sprovede detaljna istraga.

 

 

15.28 - Zvanično je potvrđeno da se povodom dešavanja na KiM predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća večeras od 20 sati

15.05 - Tzv. kosovska policija saopštila je da je ubijen jedan napadač u razmeni vatre sa, kako se navodi, "kriminalnim grupama" i dodaje da je situacija na severu KiM i dalje napeta. Iz policije navode i da su trenutno za saobraćaj zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak.

 

14.43 - Povodom situacije na KiM oglasio se danas i KFOR. Kako su saopštili, oni pomno prate situaciju u Banjskoj, te su i njihove trupe prisutne u tom području i spremne da odgovore ako bude potrebno.

14.15 - U dvorištu manastira Banjska nalaze se maskirana i naoružana lica, dok su sveštenstvo i vernici zaključani u kapeli.

Na jednoj od fotografija, koje je objavila RINA, vidi se kako jedno lice razgovara, čak i sudeći po fotografiji, upućuje pretnje nekom od sveštenih lica.

RINA
 

 

13.50 - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak osudio je danas napad na kosovsku policiju, poručivši da svi treba da se vrate dijalogu. 
"Najoštrije osuđujem stravičan napad na kosovsku policiju. Nasilje u bilo kom obliku je apsolutno neprihvatljivo", poručio je Lajčak na društvenoj mreži X (Twitter).

 

 

Prethodno se oglasio i visoki predstavnik EU Žozep Borelj, koji je izjavio da je potrebno utvrditi sve činjenice o napadu na ulazu u selo Banjska u opštini Leposavić, kao i da se odgovorni za to moraju izvesti pred lice pravde.

13.35 - Povodom dešavanja na KiM, danas se obratio i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koji je ponovo, bez dokaza, izneo optužbe na račun zvaničnog Beograda da stoji iza napada na takozvanu kosovsku policiju. On tvrdi da se oko manastira Banjska nalazi oko 30 naoružanih lica, te ih je pozvao da se predaju. 

13.20 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas povodom najnovije situacije na Kosovu i Metohiji i optužbi Aljbina Kurtija na račun Beograda, te će razobličiti sve laži i podvale Aljbina Kurtija. 

Najavljena konferencija Petra Petkovića je otkazana.

13.00 - Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje su zatvoreni, a Merdare ne bi trebalo da se zatvara danas. Pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije raspoređeni su na severu Kosova i Metohije, saznaje Vojvodina uživo.

12.20 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće od 14 časova vanrednu konferenciju za medije, u Palati Srbija, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

12.06 - Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem u kojem navodi da najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na severu Kosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povređena. To je ozbiljan incident koji može imati velike posledice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak, ističu iz Eparhije raško-prizrenske.

 

 

11.38 - U Banjskoj su se oko 11 časova čuli pucnji. Nije poznato ko je otvorio vatru, javljaju reporteri Kosovo onlajna. Na ulazu u Banjsku nalazi se jedno oklopno vozilo tzv. specijalnih policijskih snaga i vozilo Euleksa, pripadnika Kfora nema. Administrativni prelaz Jarinje zatvoren je iz pravca Raške ka Leposaviću. 

11.12 - Pripadnici tzv. kosovske policije zabranili su vozilu Hitne pomoći da prođe do mesta Banjska i pruži pomoć pacijentu koji je zatražio pomoć jer mu je pozlilo, preneo je vozač saniteta reporteru Kosovo onlajna.

 

 

10.55 - Nakon incidenta u Banjskoj u kojoj je, prema saopštenju tzv. kosovske policije došlo do vatrenog obračuna sa policijom u kojem je jedan policajac ubijen, danas su na KiM uočljive jake snage, a vidljivi su i pripadnici ROSU sa dugim cevima.

10.42 - Šef Euleksa stigao je u policijsku stanicu u severnom delu Kosovske Mitrovice, saznaje Tanjug.  Blokirani su svi prilazi selu Banjska iz pravca Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

10.02 - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za događaje u Banjskoj odmah pojurio prvi da optuži Srbe, a da bi svako ozbiljan rekao da vidimo šta se tačno dogodilo pa da komentarišemo.

"Ako ćemo da pričamo o onima koji su sve samo ne to, onda ste videli i reakciju Aljbina Kurtija koji je odmah krenuo, pojurio prvi da optuži Srbe, da kaže da je to neka organizovana ne znam šta akcija i da su to profesionalci neki izveli, sigurno ih je u međuvremenu lično već legitimisao pa zna ko su i šta su, dakle jasno vam je sve", rekao je Orlić za Prvu TV.

09.51 - Preko prelaza Jarinje, kako nezvanično saznaje Kosovo onlajn, nije dozvoljen ulaz na Kosovo i Metohiju, dok se saobraćaj u suprotnom smeru odvija. Kako se saznaje od meštana, slična je situacija i na prelazu Brnjak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike