Kako prepoznati psihopatu: Psihijatar otkriva pet ključnih znakova

30.04.2024

21:15

0

Autor: K. B.

Sve ih je više među nama

Kako prepoznati psihopatu: Psihijatar otkriva pet ključnih znakova
Copyright Profimedia

Psihopatija, često povezivana s agresijom i manipulacijom, zapravo spada pod širi termin "antisocijalni poremećaj ličnosti" (APL). Erik Paterson, psihijatar, pruža uvid u karakteristike psihopate.

Nepoštovanje prema drugima

Jedan od najjasnijih znakova je nepoštovanje prema drugim osobama. To se očituje kršenjem njihovih prava i društvenih normi, često već u ranoj adolescenciji. Osobe s APL-om često ignorišu društvene norme i postupaju na načine koji su protivzakoniti.

Laži i manipulacija

Psihopate često posežu za lažima i manipulacijom, ponekad čak i o svom identitetu. Ove laži služe kako bi ostvarili svoje ciljeve, bilo da je u pitanju finansijska dobit ili emocionalna iskorišćavanja. Često koriste šarm i laskanje kako bi postigli ono što žele.

Profimedia
 

Agresivnost

Iako agresija nije prisutna kod svih psihopata, većina pokazuje agresivno ili razdražljivo ponašanje, često i verbalno ili emocionalno. Fizička agresija je samo jedan od oblika, dok se emocionalno zlostavljanje takođe često javlja.

Impulsivnost

Osobe s APL-om često deluju impulsivno, ne uzimajući u obzir posledice svojih postupaka, što ih čini sklonim rizičnim ponašanjima poput uzimanja droga ili seksualnih aktivnosti bez zaštite. To može dovesti do kraćeg životnog veka zbog nesreća ili samoubistava.

Nedostatak kajanja

Najizraženija karakteristika psihopata je nedostatak kajanja za svoje postupke. Bez obzira na to šta su uradili, oni ne osećaju krivicu i mogu pokušati opravdati svoje postupke.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike