Neverovatna priča: Nakon šest decenija čekanja, 90-godišnjak konačno odleteo u svemir

22.05.2024

12:08

0

Autor: V. I.

Prvi crni kandidat za astronauta ostvario svoj san nakon 60 godina i postao najstarija osoba u svemiru na svetu

Neverovatna priča: Nakon šest decenija čekanja, 90-godišnjak konačno odleteo u svemir
Copyright Profimedia

Ed Dvajt, prvi crni kandidat za astronauta kojeg je 1961. godine izabrao tadašnji američki predsednik Džon F. Kenedi, konačno je ostvario svoj san nakon više od 60 godina čekanja! Iako ga NASA nikada nije izabrala za misiju, Dvajt nije odustao od svoje ambicije da ode u svemir.

 

 

Ove nedelje, 90-godišnji pionir postao je najstarija osoba koja je ikada otišla u svemir, zahvaljujući letelici Blue Origin. Ova neverovatna priča ispisala je nove stranice u istoriji svemirskih istraživanja, dok je šestočlana posada letelice stigla do ivice svemira pre nego što su se padobranima sigurno vratili na Zemlju. Dvajt je bio nekoliko minuta U bestežinskom stanju,što nazvao "iskustvom koje menja život".

- Mislio sam da mi ovo zaista ne treba u životu. Ali, sada sam shvatio da mi je bilo neophodno.... Ushićen sam - rekao je Dvajt ubrzo nakon što je izašao iz kapsule.

Kratak let iz Zapadnog Teksasa od deset minuta učinio je Dvajta novim rekorderom za najstariju osobu u svemiru - skoro dva meseca starijim od Vilijama Šatnera, glumca iz "Zvezdanih staza",  koji je otišao u vazduh 2021. godine.

Ova priča o ustrajnosti i neprekidnoj nadi inspiracija je mnogima, a Ed Dvajt je svojim letom poslao poruku da snovi zaista mogu postati stvarnost, bez obzira na prepreke. Sve oči svijeta bile su uprte u ovaj hrabrog 90-godišnjaka dok je napokon ostvario svoj životni cilj.

Ed Dvajt je ime koje će ostati upisano zlatnim slovima u svemirskoj istoriji!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike