Različite vrste kožnog nameštaja i kako ih pravilno negovati

10.09.2023

11:00

0

Autor: K. B.

Kožni nameštaj je vanvremenski izbor koji se može naći u mnogim domovima

Različite vrste kožnog nameštaja i kako ih pravilno negovati
Copyright Profimedia

Ovaj nameštaj dolazi u različitim oblicima, od jednostavnih taburea presvučenih kožom do modernog dizajnerskog kožnog nameštaja. Ali šta to čini kožne fotelje i garniture uvek popularnim? Postoji mnogo prednosti i mogućnosti koje čine ovaj prirodni materijal večnim. Otkrijte sami!

Pixabay
 

Zašto je kožni nameštaj tako popularan?

Koža nudi razne prednosti. Ona pruža nepogrešiv osećaj. Čvrsta, ali gipka i meka - koža je prijatna na dodir. Često postoji zabluda da je kožni nameštaj hladan, ali to obično nestaje kada ga isprobate. Materijal brzo prilagođava temperaturi tela i pruža prijatan osećaj tokom svih godišnjih doba.

Kožni nameštaj je sličan dobrim vinima - što više stari, to je bolji. Sa vremenom, koža razvija prirodnu patinu koja joj daje starinski šarm. Ovaj stari izgled čini kožni nameštaj jedinstvenim i neponovljivim.

Još jedna prednost je njegova izdržljivost. Uz odgovarajuću negu, visokokvalitetna prava koža je robusna i traje duže od drugih materijala. Takođe, glatka koža ima svojstvo odbojnosti na prljavštinu i vodu, što je dodatna prednost.

Elegantna kožna fotelja, na primer, može poboljšati svaki prostor i lako se uklapa sa različitim stilovima dekoracije. Bilo da se kombinuje sa boemskim jastucima ili se uparuje sa bakarnim akcentima i industrijskim detaljima, kožni nameštaj dodaje poseban umetnički dodir svakom enterijeru.

Ako ne možete da priuštite potpuno presvučenu kožnu garnituru, postoji i opcija imitacije kože koja je veoma slična pravoj koži po izgledu i teksturi. Međutim, treba imati na umu da kvalitet može biti različit.

Vrste kože

Kožni nameštaj se izrađuje od različitih vrsta životinjske kože, svaka sa svojim karakteristikama i osobinama. Većina kožnog nameštaja je napravljena od svinjske ili goveđe kože, koje su nusproizvodi prehrambene industrije.

Izbor kožnog nameštaja zavisi od individualnih potreba i preferencija. Postoje različite vrste kože, kao što su debela koža, glatka koža i druge, koje se koriste u izradi nameštaja.

Pixabay
 

Održavanje kožnog nameštaja

Da bi kožni nameštaj ostao u odličnom stanju tokom vremena, potrebna je redovna nega. Preporučuje se brisanje prašine mekom, vlažnom krpom svake dve nedelje. Ne koristite krpe od mikrovlakana i koristite destilovanu vodu kako biste izbegli mrlje od kamenca. Takođe, možete usisavati kožni nameštaj posebnom četkom.

Nikada ne koristite agresivne hemikalije za čišćenje kože. U zavisnosti od vrste kože, postoje posebni proizvodi za negu koji pomažu očuvanju i vraćanju sjaja.

Kožni nameštaj je investicija u stil, udobnost i trajnost. Bez obzira na vrstu kože koju izaberete, možete se radovati elegantnom i dugotrajnom komadu nameštaja koji će dodati vrednost svom domu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike