Opasna bakterija koja živi u nosu i napada mozak odnela život čoveka: Obolelih bilo i u Srbiji, a dovoljan je jedan dan da nekoga ubije!

19.04.2024

08:18

0

Autor: R.M.

Nedavno je u regionu jedna beba preminula od ove bolesti

Opasna bakterija koja živi u nosu i napada mozak odnela život čoveka: Obolelih bilo i u Srbiji, a dovoljan je jedan dan da nekoga ubije!
Copyright Profimedia

Ministarstvo zdravlja Zapadne Australije objavilo je juče da su tri starije osobe zaražene meningokoknom bolešću, što je prvi slučaj ove godine u državi. Jedna osoba je preminula, dok se dve oporavljaju u bolnici.

Prošle godine je devetoro ljudi umrlo od ove bolesti.

Ono što je šokantno jeste da bakteriju koja izaziva bolest - neisseria meningitidis - u gornjim disajnim ogranima nosi od 10 do 20 odsto populacije, ali može izazvati neverovatno opasnu infekciju ako uđe u krvotok.

Zapravo, ove bakterije kod stanovništva koje ih ima spadaju u normalnu bakterijsku floru, ali do njihovog širenja dolazi često usled smanjene aktivnosti odbrambenog sistema, piše "Dejli mejl".

Tada postoji mogućnost da zahvate moždanu opnu, pluća, endokard i tako dalje. 

Smrt od meningitisa

Ova bolest, koja se najčešće dešava u letnjem periodu, nije zaobišla ni Srbiju. Recimo, u julu pretprošle godine na Klinici za infektivne bolesti u jednom momentu je bilo čak 15 obolelih, od čega najveći broj od bakterijskog oblika meningitisa.

Profimedia
 

Radilo se o upali mozga i moždanih ovojnica, a klinička forma je bila teška. Kod pacijenata je bilo i poremećaja stanja svesti.

Ove godine je jedna beba u susednoj BiH preminula u bolnici zbog meningokokne sepse, a šokantan slučaj se desio i kada je preminula mlada gimnastičarka i reprezentativka Španije Marija Jeranz Gomez (17), i to za samo 24 sata.

Fatalan za 24 sata

Inače, postoji nekoliko oblika meningitisa, a jedan je upravo i ovaj bakterijski. Njegovi simptomi su groznica, nedostatak apetita, pospanost, bol u nogama, nedostatak energije i konvulzije.

Kod mlađih se ponekad javlja i osip. Nažalost, stopa smrtnosti je 10-15 odsto, dok se kod 10-15 odsto oporavljenih pacijenata razvijaju ozbiljne posledice. Inače, meningokokni meningitis može biti lagan, ali u teškim oblicima dolazi do smrti u roku od 24 do 48 sati.

Srednje teški stadijum može da traje dva ili više dana, a bolesnici se žale na bol iza nosa, pri gutanju, uz visoku temperaturu. Ubrzo počinju i glavobolje, a bol se širi uz mučninu i povraćanje. U 25 do 60 odsto slučajeva može doći do osipa, između trećeg i petog dana bolesti.

Profimedia
Ilustracija

Još neke od važnih promena mogu se desiti na zglobovima, srcu, oku i nadbubrežnoj žlezdi. 

Inače, specifična upala moždanih ovojnica može da se proširi na unutrašnje uvo, a čak pet odsto obolelih ogluvi potpuno ili delimično. Ono što je veoma važno jeste da se bolest leči penicilinom G, a po potrebi se daju i kortikosteroidi, antiedematozna sredstva i neki moćni diuretici.

Vakcine su najefektivniji način prevencije određenih vrsta bakterijskog meningitisa izazvanih meningokokom, pneumokokom i haemophilusom influenzae tip b. U našoj zemlji sprovodi se imunizacija osoba određenog uzrasta, osoba u posebnom riziku i putnika u međunarodnom saobraćaju protiv bolesti uzrokovanih prethodno navedenim uzročnicima.

S obzirom na to da vakcine ne štite od svih sojeva, tj. tipova navedenih bakterija, i vakcinisane osobe mogu oboleti od bakterijskog meningitisa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike