Večeras obavezno uradite jednu stvar! Poseban običaj za mlade uoči praznika Cveti

27.04.2024

19:51

0

Vernici tradicionalno posećuju crkvu na praznik Cveti, gde se služe posebne bogoslužbene liturgije koje obeležavaju ulazak Isusa Hrista u Jerusalim

Večeras obavezno uradite jednu stvar! Poseban običaj za mlade uoči praznika Cveti
Ilustracija - Copyright Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici širom zemlje se spremaju da sutra, 28. aprila, obeleže praznik Cveti. Ovaj praznik označava svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, kada ga je narod dočekao raširenih ruku noseći palmine grančice i cveće. Ova tradicija se svake godine proslavlja nedelju dana pred Vaskrs, a u Srbiji se oduvek pridavala posebna pažnja ovom prazniku.

Cveti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali u Srbiji je ovaj dan posebno veseo i svečan. On je pokretni hrišćanski praznik koji se proslavlja nedelju dana pre Vaskrsa, u zavisnosti od datuma ovog najvećeg hrišćanskog praznika.

Uoči Cveti, tradicionalno se odlazi u prirodu da se bere cveće. Svaka vrsta cveća ima svoju simboliku i verovalo se da nosi određene blagoslove:

* Margarete se bere kako bi se postalo lepši i krupniji.

* Dren simbolizuje snagu i zdravlje.
* Ljubičice se beru za miris i privlačnost.
* Vrbove grančice se uzimaju kako bi svi bili napredni i uspešni.

 

Taj običaj se najčešće vezuje za devojke. Cveće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posude sa vodom u dvorištu da prenoći. Cveće se ponekad potapa u vodu u kojoj treba da bude i zlatno ili srebrno prstenje i onda se tom vodom deca umivaju

U znak sećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvećem, kod nas je običaj da devojke i deca ujutru na dan praznika porane i odu da beru cveće. Potrebno je požuriti jer se veruje da onaj ko prvi stigne i uzbere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.

Profimedia
 

Običaju za praznik Cveti

Odlazak u crkvu: Vernici tradicionalno posećuju crkvu na praznik Cveti, gde se služe posebne bogoslužbene liturgije koje obeležavaju ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Takođe, posebno se blagosiljaju palmine grančice i cveće, koje vernici donose sa sobom.

Blagosiljanje grančica: Vernici donose grančice i cveće u crkvu kako bi ih sveštenik blagoslovio. Ove grančice simbolizuju palmine grančice koje je narod stavljao pred Isusa dok je ulazio u Jerusalim. Nakon blagosiljanja, vernici nose ove grančice kući kao simbol blagoslova i zaštite.

Postavljanje grančica na vrata: Nakon što su grančice blagoslovljene, mnogi vernici ih postavljaju na svoja vrata kao simbol dobrodošlice i zaštite od zla. Ovo je takođe tradicija koja se povezuje sa Isusovim ulaskom u Jerusalim, gde je narod stavljao svoje ogrtače i palmine grančice na put kojim je prolazio.

Odlazak u prirodu: Pre nego što odu u crkvu, mnogi vernici odlaze u prirodu kako bi ubrali cveće i bilje koje će blagosloviti sveštenik. Ovo je prilika za zajedničko okupljanje porodice i prijatelja u prirodi, te se često organizuju piknici i proslave.

Porodična okupljanja: Praznik Cveti je takođe prilika za porodična okupljanja i zajedničko slavlje. Nakon odlaska u crkvu i blagosiljanja grančica, mnoge porodice organizuju ručkove ili večere kod kuće, gde se zajedno slave radost i duhovno značenje ovog praznika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike