Ako ste čekali da se omrsite: Koliko košta uskršnja trpeza

02.05.2024

16:35

0

Autor: G.M.Š.

U nedelju je Uskrs, računato po starom, julijanskom kalendaru, i sada je možda poslednja prilika da dokupite šta vam treba za prazničnu trpezu

Ako ste čekali da se omrsite: Koliko košta uskršnja trpeza
Copyright Profimedia

Za razliku od 2022. godine, kada su cene pojedinih vrsta hrane u Srbiji bile ograničene, i prošle kada je „uvezena inflacija“ i dalje odnosila danak u novčaniku, ove godine situacija sa cenama bi trebalo da bude realna.

Cene hrane u svetu su ponovo počele da rastu, a da li će se taj trend održati, videćemo za koji dan, kada Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) objavi aprilski izveštaj. Čuveni FAO indeks za mart pokazao je preokret trenda pada dugog sedam meseci (rast 1,1%), i rast cena biljnih ulja, mlečnih proizvoda i mesa nadjačao je pad cena šećera i žitarica.

Na domaćem tržištu taj pad, i pored znatno usporene inflacije (u martu je po RZS bila 5% međugodišnje), nije se tako osetio na potrošačkoj korpi, iako su, na primer, cene hrane i bezalkoholnih pića bile više za samo 2,9%. Da li taj osećaj skupoće vara potrošače, ili je statistika „u pravu“, može se videti iz cene „uskršnje trpeze“.

Krenućemo od jaja, i tu, začudo, nema velikih pomeranja u odnosu na prošlu godinu, iako je Uskrs udarni praznik u „sezoni“ za ovu namirnicu. Naprotiv. Prošle godine jaja su poskupela 50 odsto i na pijacama su prodavana po ceni od 22 do 26 dinara za komad. Ove godsine su od 19 do 25, a u prodavnicama se mogu kupiti i za 12 dinara, ako se kupuje na „karton“.

Sve u svemu, jeftinija su za 10 do 15 odsto, i sa cenom od 20 dinara, u našu „uskršnju korpu“ stavljamo 30 komada, i sa bojom za farbanje ovogodišnji račun nam počinje sa 700 dinara.

Meze od kod novčanik zebe

Snabdeveni uskršnjim simbolom, možemo dalje u nabavku, a prva stavka uskršnje trpeze je, naravno, meze. A tu je već situacija sasvim drugačija nego kod jaja. Ako ne kupujete često svinjsku i goveđu pečenica, možda ćete doživeti i blagi šok kada budete videli da za 100 grama morate da na pijaci odvojite 170, odnosno 250 dinara. To je za 42, odnosno 67 odsto skuplje nego prošle godine.

Ne zaostaje mnogo rastom ni cena „žutog sira“, jer edamer je sada sa 1.900 dinara za kilogram za 46 odsto skuplji nego lani. Srećom, beli sir drži cenu, i tu se nije pomerilo ništa sa prošlogodišnjih 600 dinara za kilogram polumasne „bele kriške“.

Ukoliko svega za meze uzmemo samo po 150 grama, ne računajući turšiju i domaću rakiju (to smo valjda nabavili od rođaka ako već nemamo svoju), meze završavamo sa troškom od oko 1.000 dinara.

„Zagrevanje“ završavamo domaćom supom, za koju nam treba celo pile ili kokoška. Kilogram pileta košta na pijaci u Beogradu oko 350 dinara, što je još jedno iznenađenje, jer je ta cena za oko 15 odsto manja nego prošle godine, i jednaka je onoj iz 2022.

Sada možemo da pređemo na nešto „konkretno“, i stižemo do cene svinjetine ili junetina. I tu, poučeni cenom prerađevina, ne možemo u mesarama očekivati ništa dobrog. U to su se uverili i svi oni koji su se već omrsili i prvomajski uranak proveli uz roštilj.

Svinjski but bez kostiju je danas 1.100 dinara, a prošle godine je bio 49 odsto manje  - 740 dinara. Juneći but je poskupeo procentualno tek nešto malo manje, 33 odsto, i košta 1.600 dinara.

Cenama svinjetine je ove godine kumovala svinjska kuga, koja je ponegde desetkovala proizvodnju, a tovno govedarstvo nam je u krizi već decenijama, i tu cena nikako ne može da ide naniže.

Profimedia
Meso i dalje "kolo vodi" kada su više cene u pitanju 

 

Za predjelo, supu i meso, trošak uskršnje trpeze je dosad oko 5.000 dinara. Uz to treba dodati i nešto od priloga, krompir, bareno povrće, salatu…, a to je procentualno poskupelo više od mesa, i dodaće nam još od 500 do 700 dinara na krajnji skor.

Oni koji Uskrs (kao i Novu godinu) ne mogu da zamisle bez ruske salate, trošak će uvećati bar za 2.000 dinara. Toliko će ih koštati dve kese smrznute mešavine povrća (150 dinara kesa od 400 grama, +27%), majonez (900 dinara kilogram, skok 50% godišnje) i kornišoni (350 dinara za srednju teglu, +40%).

A kao šlag na tortu…

I na kraju, red je da se praznik, bar što se tiče glavnog obroka, obeleži i nečim slatkim. Za zaposlene domaćice (iako je ove godine 1. maj učinio Uskrs malim godišnjim odmorom), tu je naša standardna „statistička“ poslastica - torta od piškota sa malinama.

Za pakovanje smrznutog voća treba izdvojiti oko 500 dinara (pojeftinjenje 17%), za tri pakovanja piškota oko 450 dinara (-6%), za slatku pavlaku, šećer i šlag, sok... još oko 500 dinara. Sve u svemu, torta nas košta nešto više od 1.500 dinara.

Kada se sve to zalije i nekim alkoholom i sokićima, što je za četvoročlanu porodicu još od 1.000 do 1.200 dinara (tu su se cene najmanje menjale), uskršnji obrok nas košta nešto više od 9.000 dinara, odnosno oko 80 evra.

Znajući naše navike, mnogi će platiti i više od ove cene, čak i ako realno to ne mogu da pruište. No, ono što je važnije, istrošili se za praznike ili ne, svakako s mirom uživajte u njima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike