"Usvajanje rezolucije o Srebrenici neće ukinuti Republiku Srpsku ni uništiti Srbiju!"

16.05.2024

14:39

0

On je rekao da su pritisci velikih i moćnih zapadnih sila povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici toliko snažni na pojedine male zemlje da je to izuzetno teško izdržati

"Usvajanje rezolucije o Srebrenici neće ukinuti Republiku Srpsku ni uništiti Srbiju!"
Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da neće posustati u borbi za nacionalne interese i suprotstavljanje rezoluciji o Srebrenici i poručio da kakva god odluka da bude doneta u Njujorku ona neće ukinuti Republiku Srpsku niti će unuštiti Srbiju.

- Da li ću da posustanem, neću nikada. Čak ni kada usvoje rezoluciju, neću da odustanem zbog toga što ne znaju da mi odgovore zašto to rade i šta je smisao? Pošto to nije pijetet prema žrtvama. Pošto to nije odavanje počasti žrtvama. Šta je smisao? Šta je cilj? Je li to ono što je rekao ministar spoljnih poslova (BiH Elmedin) Konaković, revizija tužba protiv Srbije? Ili je osim toga i naplata ratne štete - rekao je Vučić novinarima u Kotoru.

On je istakao da usvajanje rezolucije neće ukinuti Republiku Srpsku iako bi, kako je ocenio, predlagači to voleli.

Tanjug printscreen
 

- Da li bi oni to voleli? Pa naravno da bi voleli. Da li će to uništiti Srbiju? Pa naravno da neće. Sada sam gotovo siguran da bi voleli. I sve je nama jasno. I kad oni govore, nije nam više mađarska prijatelj. Razmislite kakvi ste vi nama prijatelji. I kakvi ćete da budete u budućnosti - rekao je Vučić.

On je rekao da su pritisci velikih i moćnih zapadnih sila povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici toliko snažni na pojedine male zemlje da je to izuzetno teško izdržati, kao i da će i da za sedam dana biti teži ili nepovoljniji rezultat po nas nego što je danas, ali da ćemo se boriti.

- Borićemo se i tu nema velike filozofije. Ići ću i ja u Njujork da razgovaram još sa nekima koje smatramo prijateljima Srbije i da im objasnimo o čemu se radi - rekao je predsednik Srbije novinarima u Kotoru posle samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije.

On je rekao da je ponosan na činjenicu da Srbija može uzdignute glave da se suprotstavi najmoćnijim silama sveta znajući koliko smo mi mali, a oni veliki, moćni i bahati.

Tanjug printscreen
 

- Za nas sloboda nema cenu, za nas je sloboda najveća vrednost koju štitimo i branimo - rekao je on i naglasio da za razliku od velikih sila, posebno zapada, ali i nekih zemalja u regionu koji ne poštuju povelju Ujedinjenih nacija rezoluciju 1244, Srbija poštuje tu povelju.

- Jasno je nama od početka da mi nemamo nikakvu šansu da pobedimo kolektivni zapad, najmoćnije i najveće sile sveta. Ni jednog sekunda nisam rekao da će to da se desi, posebno u nameštenom glasanju u kojem vam oni broje samo glasove za i protiv, a ne broje uzdržane. Mi se borimo za čast, borimo se za Srbiju, naravno i za pravo Republike Srpske da postoji u okviru Dejtonske, Bosne i Hercegovine - naglasio je Vučić.

On je naveo da su to sve motivi Srbije, ali da na nema odgovora zašto se laže da je reč o individualnoj krivici, jer individualna krivica se ustanovljava na sudovima.

- I na njima je da ustanovljavaju individualnu krivicu. Ovde je reč o političkoj deklaraciji, o političkoj odluci kojom hoćete da stavite kolektivni žig na čelo jednog naroda. I nemojte da izmišljate. Ako to nije tačno, ako ja nisam u pravu, pokažite mi o kom pojedincu je reč u toj rezoluciji - rekao je Vučić i dodao da tamo ništa ne piše.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike