Igrao se životom u suludom aktu sa kitom ubicom: Muškarac skočio na orku da je "potopi", pa popio kaznu (VIDEO)

22.05.2024

17:46

0

Tražio je da snime njegovu akrobaciju, a kada je snimak stigao do onih koji brinu o životnoj sredini, pokrenut je postupak protiv njega

Igrao se životom u suludom aktu sa kitom ubicom: Muškarac skočio na orku da je "potopi", pa popio kaznu (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/CollinRugg

Muškarac sa Novog Zelanda kažnjen je zbog video-snimka na društvenim mrežama u kom pokušava da skoči na orku koja pliva pored njegovog čamca i potopi je.

Zvaničnici su ovo nazvali "glupim" i "izuzetno neodgovornim" ponašanjem.

U snimku za koji Ministarstvo za zaštitu kaže da je objavljen na Instagramu u februaru 50-godišnji muškarac iz Oklanda, čije ime nisu naveli, skočio je sa čamca u vodu kod obale predgrađa Oklanda Devonport, gde su plivali odrasli mužjak orke i mladunče.

Čovek viče "dodirnuo sam je“ drugim ljudima na brodu, a zatim pita "jeste li snimili?", a zatim ponovo pokušava da dodirne životinju. U snimku se čuju i drugi ljudi na brodu koji se smeju i navijaju u pozadini.

Pripadnik javnosti je skrenuo pažnju Odeljenju za konzervaciju na snimak, za koji je glavni istražni službenik Hejden Loper rekao da je "istinski zapanjio" zvaničnike.

- Ovo je glupo ponašanje i pokazuje šokantno zanemarivanje dobrobiti orke. To je krajnje neodgovorno - rekao je Loper u utorak.

On je dodao da su orke, poznate i kao kitovi ubice, zaštićene na Novom Zelandu i da je sa njima ilegalno plivati.

- Orke su izuzetno moćne životinje, a ovo je zaista moglo da se završi užasno - ili povređeni kit ili čovek koji bi bio odgovoran da ga je povredila životinja.

Odeljenje je saopštilo da je muškarac kažnjen sa 600 novozelandskih dolara (oko 365 dolara).

Orke, čiji se broj na Novom Zelandu procenjuje na između 150 i 200, vrhunski su grabljivci koji mogu da teže 5.500 kilograma ili više. Životinje, najveći članovi porodice delfina, dospele su na naslovne strane poslednjih meseci zbog niza napada na čamce na Iberijskom poluostrvu, uključujući i jedan prošle sedmice.

Stručnjaci kažu da se orke najverovatnije ponašaju tako iz radoznalosti, a ne da napadaju čamce kako bi nekom naudili.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike