Članice BRIKS-a će bojkotovati samit o Ukrajini u Švajcarskoj: Jedna po jedna otkazuju učešće

17.05.2024

15:44

0

Dve zemlje su se već izjasnile, a treća je pod znakom pitanja

Članice BRIKS-a će bojkotovati samit o Ukrajini u Švajcarskoj: Jedna po jedna otkazuju učešće
Copyright Profimedia

Lideri Brazila i Južne Afrike neće prisustvovati konferenciji o Ukrajini kojoj će domaćin biti Švajcarska sledećeg meseca, navodi se u izveštajima.

Očekuje se da će se samit, zakazan za 15. i 16. jun u odmaralištu Burgenstok u blizini Lucerna, vrteti oko mape puta koju je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za okončanje sukoba sa Rusijom. Više od 160 zemalja je pozvano da učestvuje, uključujući članice G7, G20, BRIKS i EU. Rusija, međutim, nije pozvana na pregovore.

Portparol južnoafričkog predsednika Vinsent Magvenja rekao je u petak novinarima da predsednik Siril Ramafosa neće učestvovati na samitu u Švajcarskoj zbog "ustavnih procesa" u njegovoj zemlji posle predsedničkih izbora.

Njegov brazilski kolega Luiz Injasio Lula da Silva takođe je odlučio da ne prisustvuje događaju, jer ne uključuje obe strane u sukobu, izvestio je u četvrtak CNN Brazil.

Kako se navodi, Bern je uputio poziv preko brazilskog ministra inostranih poslova Maura Vijeire tokom bilateralnog sastanka sa švajcarskim savetnikom Ignasijom Kasisom 30. aprila. Izvor blizak Vijeiri rekao je za CNN da je Kasis insistirao na Lulinom prisustvu na konferenciji, naglašavajući uticaj Brazila na razvoj nacije.

Međutim, Lula je odlučio da nijednu brazilsku delegaciju na samitu neće predvoditi predsednik jer smatra da nema smisla prisustvovati sastanku koji izostavlja Rusiju, navodi list pozivajući se na diplomatske izvore.

Profimedia
 

Kina je još jedna velika članica BRIKS-a koja će verovatno ignorisati sastanak u Švajcarskoj, smatra Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika za međunarodne poslove.

Uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini Ušakov je rekao novinarima da Moskva ceni pretpostavljenu odluku Pekinga da ne učestvuje u tom događaju, koji je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov opisao kao "parodiju pregovora".

Kina je ranije naglasila da razgovori o mirnom rešavanju ukrajinskog sukoba moraju neizbežno uključiti Rusiju.

Prošlog meseca ruski lider je rekao da je spreman za diplomatsko rešenje, ali da je vođenje pregovora bez Moskve "besmislica".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike