Italijanski model za Srbiju: Đurđev o prehrambenom suverenitetu i očuvanju strateških resursa

22.05.2024

09:10

0

Srpska liga predlaže novo ministarstvo u Srbiji

Italijanski model za Srbiju: Đurđev o prehrambenom suverenitetu i očuvanju strateških resursa
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

- Dolazi vreme kada će hrana, a posebno ona zdrava,  predstavljati najdragoceniji i najskuplji resurs, te nužan preduslov za opstanak država i nacija. Srpska liga , shodno tome, upućuje Vladi Srbije svojevrsni apel da, po uzoru na Italiju, osnuje ministarstvo za prehrambeni suverenitet" - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev. 

Prema njegovim rečima, to ministarstvo bi moglo biti ili integralni deo postojećeg ministarstva poljoprivrede ili u okviru Ministarstva za brigu o selu ili kao samostalno ministarstvo čija bi nadležnost, kako precizira Đurđev, bila u zaštiti strateški važnih robnih resursa i planskoj proizvodnji onih koji nedostaju ili za njima postoji povećana potreba. 

- To ministarstvo bi vodilo računa o robnim rezervama, o cenama osnovnih namirnica i kućnih potrepština, ali i o zabrani izvoza proizvoda koji bi mogli da ugroze naš prehrambeni suverenitet - napomenuo je Đurđev. 

Predsednik Srpske lige naveo je i primer Rusije i drugih zemalja koje sve više ističu značaj prehrambenog suvereniteta.

- Uveren sam, s obzirom na uspehe italijanskog primera u praksi, da će koncept prehrambenog suvereniteta zaživeti ne samo u praksi, već i da će dobiti svoju teorijsku formu. Neophodan je nacionalni savet i nacionalna strategija za prehrambeni suverenitet. ,,Srpski fakulteti i naučni instituti već sada treba da krenu u tom pravcu, imamo šansu da budemo uspešni pioniri u toj važnoj oblasti - zaključio je Đurđev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike