Godišnjica napada na Srbe u Zapadnoj Slavoniji: 29 godina operacije "Bljesak" u kojoj je ubijeno 283, a proterano najmanje 15.000 Srba

01.05.2024

06:55

0

Vojno-policijska akcija nazvana "Bljesak" bila je zapravo završetak etničkog čišćenja Srba iz Slavonije

Godišnjica napada na Srbe u Zapadnoj Slavoniji: 29 godina operacije "Bljesak" u kojoj je ubijeno 283, a proterano najmanje 15.000 Srba
Bljesak (5) - Copyright Printscreen/Youtube/Croatian Armed Forces/Hrt

U ranim jutranjim časovima 1. maja 1995. počeo je napad hrvatskih snaga na Srbe u Zapadnoj Slavoniji poznat kao operacija "Bljesak", tokom koje su ubijene 283 osobe srpske nacionalnosti, a proterano je najmanje 15.000 Srba.

Vojno-policijska akcija nazvana "Bljesak", kojom su hrvatske snage zaposele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine, bila je zapravo završetak etničkog čišćenja Srba iz Slavonije, koje je većim delom ostvareno tokom 1991. godine. 

Decembra 1991. na prostoru Zapadne Slavonije etnički je očišćeno gotovo 190 sela. Srbi su prognani, a njihova imanja opljačkana i uništena na teritorijama Grubišnog Polja, Pakraca, Daruvara, Lipika, kada je oterano između 52.000 i 70.000 Srba.

Printscreen/Youtube/Croatian Armed Forces/Hrt
 

 

Ovome je prethodilo etničko čišćenje Požeške kotline, što je izvedno naredbom o evakuaciji 26 sela sa obronaka Papuka. Tada je oterano oko 6.000 Srba. U toj zoni tada su obrazovani i logori za Srbe - "Pakračka Poljana" i "Marino Selo", gde su, između ostalih, dovođeni i Srbi prethodno zatočeni u Zagrebu.

Godine 1995. deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine bio je, formalno, zaštićena zona UN sektor "Zapad" UNPROFOR. 

Progon srpskog stanovništva

Četiri profesionalne brigade HV i više specijalnih formacija napali su u ranim jutranjim satima 1. maja 1995. na južni i centralni deo zapadnoslavonskog dela Republike Srpske Krajine, i to paralelno od Novske prema Okučanima i jednim krakom prema Jasenovcu, i sa istoka iz pravca Nove Gradiške, prema Okučanima i put Stare Gradiške. 

Očigledan prvi cilj bilo je presecanje i razbijanje snaga Srpske vojske Krajine, odnosno njenog 18. korpusa, kako bi se nadalje izbilo na Savu kod Jasenovca, čime bi bila onemogućena eventualna pomoć iz Republike Srpske. 

Printscreen/Youtube/Croatian Armed Forces/Hrt
 

 

Osnovna namera nesumnjivo je bila odstranjivanje srpskog stanovništva sa prostora Zapadne Slavonije, kao sastavni deo planskog i sistematskog čišćenja Hrvatske od srpskog življa.
Prema zvaničnim podacima, u akciji je učestvovalo oko 7.200 pripadnika hrvatskih snaga, profesionalnih pripadnika vojske i policije. 

Vojne operacije odvijale su se 1. i 2. maja

Sa druge strane, u sastavu tadašnjeg 18. korpusa Srpske vojske Krajine, u toj zoni, nalazilo se približno 4.000 lica, s minimalnim brojem profesionalaca, ogromnom većinom rezervisti.  

Vojne operacije odvijale su se 1. i 2. maja, a manjim delom i tokom naredna dva dana.

Efekat je bio razbijanje srpskih oružanih formacija, a tamošnje srpsko stanovništvo je proterano.  
Poginula su 42 pripadnika hrvatskih formacija, a ranjenih je bilo 162, prema podacima zvaničnog Zagreba.   

Printscreen/Youtube/Croatian Armed Forces/Hrt
 

 

Tokom akcije "Bljesak" ubijene su 283 osobe srpske nacionalnosti, a proterano je najmanje 15.000 Srba. Postoje i navodi da je proterano do 18.000 ljudi.

Podjednako tragično, dok je trajalo povlačenje naroda, zbeg Srba koji su se povlačili južno od Save, u Republiku Srpsku, gađan je i artiljerijom i vazduhoplovnim dejstvima.

Ginula i deca 

Tog 1. i 2. maja 1995. tokom akcije "Bljesak" hrvatski avioni MiG 21 u dva navrata su gađali i Bosansku Gradišku, kada je poginulo nekoliko ljudi, među njima i dvoje dece. Takođe, artiljerija je sa prostora Hrvatske gađala srpska sela na suprotnoj obali Save u Republici Srpskoj. Više osoba je ubijeno i ranjeno. 

Tokom zbega hrvatski vojnici su iz maljutki, montiranih na helikopterima, tukli srpske civile koji su na putu od Okučana pokušavali da se dokopaju suprotne obale Save. Zbeg je paralelo gađan artiljerijom i streljačkom vatrom, snajperskim puškama.

Printscreen/Youtube/Croatian Armed Forces/Hrt
 

 

Potom su ostaci stradalih pokupljeni, a prostor opran šmrkovima. Prethodno, nikom od predstavnika međunarodnih organizacija nije bio dopušten pristup. Kada je predstavnik OUN Jasuši Akaši zatim doveden, svi tragovi su bili uklonjeni. 

Srbi odvođeni u logore

Približno 1.450 osoba srpske nacionalnosti je uhapšeno. Odvedeni su u logore, u Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici, Novoj Gradiški, Slavonskoj Požegi. Sudske presude koje su usledile, velikim delom su bile zasnovane na neosnovanim konstrukcijama.

Najveći broj Srba izbeglih iz Zapadne Slavonije tokom operacije "Bljesak" nije se nikada vratio. Veći deo je ostao na prostoru Republike Srpske, u BiH. Oko 1.500 osoba srpske nacionalnosti, većinom lica poodmaklih godina, vratilo se u Slavoniju.

Printscreen/Youtube/Croatian Armed Forces/Hrt
 

 

Trupe OUN koje su se nalazile na prostoru Zapadne Slavonije u trenutku operacije, UNPROFOR, čiji je zadatak bila zaštita stanovništva, po početku napada povukle su se u svoje baze.

Tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu, aprila 2011. proglasio je krivim generale HV Antu Gotovinu i Mladena Markača, zbog učešća u udrženom zločinačkom poduhvatu pod vođstvom predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, čija je namera bila prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva za vreme i posle operacija "Bljesak" i "Oluja".

Dana 16. novembra 2012. godine, Žalbeno veće Tribunala oslobodilo ih je optužbi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike