Ako posedujete ovaj par novčanica, a štampano je na milione takvih, možete dobiti i do 6.000 dolara!

29.04.2024

13:14

0

Autor: 24sedam

Jedan set ovih dragocenih novčanica je štampan 2014. godine, dok je drugi set nastao 2016. godine.

Ako posedujete ovaj par novčanica, a štampano je na milione takvih, možete dobiti i do 6.000 dolara!
Copyright Profimedia

Američki kolekcionari su spremni da duboko zavire u džepove jer su pronašli izvor pravog bogatstva - novčanice od 1 dolara sa štamparskom greškom. Ove neobične novčanice, od kojih su neke procenjene na hiljade dolara, postale su predmet opsednutosti među kolekcionarima širom Sjedinjenih Američkih Država.

Dva seta novčanica od 1 dolara su otkrivena da imaju jedinstvenu grešku prilikom štampanja, koju je nenamerno napravio američki Biro za graviranje i štampanje. Čed Hok, potpredsednik PMG-a (profesionalne kompanije za ocenjivanje papirnog novca), izjavio je za Foks Biznis da je veoma retko da Federalne rezerve naprave ovakvu grešku koja dozvoljava da novčanica uđe u cirkulaciju.

Jedan set ovih dragocenih novčanica je štampan 2014. godine, dok je drugi set nastao 2016. godine. To znači da je preko šest miliona ovih novčanica pušteno u opticaj pre nego što je greška primećena.

Problem je nastao kada su novi dolari štampani sa starijim serijskim brojevima, umesto sa jedinstvenim brojevima potrebnim za identifikaciju svake novčanice u opticaju. Iako Biro za graviranje i štampanje nije primetio grešku, kolekcionari novčanica su bili dovoljno oštri da je uoče.

Profimedia
 

Potraga za blagom

Sada je u toku prava potraga za ovim retkim novčanicama, a kolekcionari se nadaju da će pronaći parove sa identičnim serijskim brojevima, jer je upravo tu njihova prava vrednost.

Čed Hok naglašava da bi pojedinačne novčanice od 1 dolara bile vredne tek nekoliko dolara, ali par sa istim serijskim brojevima mogao bi vredeti hiljade. Trenutno se procenjuje da postoji oko šest miliona parova novčanica od 1 dolara sa identičnim serijskim brojevima, ali do sada je otkriveno samo devet parova, odnosno 18 novčanica.

Još jedan faktor koji utiče na vrednost ovih parova je stanje u kojem se nalaze novčanice. Šanse da prosečan Amerikanac ima jednu od ovih retkih novčanica u svom novčaniku nisu zanemarljive, posebno imajući u vidu da novčanice iz 2013. godine još uvek kruže.

Hok preporučuje svakome ko poseduje novčanicu od 1 dolara da proveri njen serijski broj putem interneta kako bi video da li je deo retkog para. Postoje specijalizovane veb stranice i zajednice gde ljudi razmenjuju informacije o ovim retkim novčanicama, što olakšava proces pronalaženja parova.

Ove retke novčanice postale su prava senzacija među kolekcionarima, dok je potraga za njima postala istinski lov na blago.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike