Gubitak radnih mesta zbog veštačke inteligencije: Evo koja profesija je najviše ugrožena

27.04.2024

17:08

0

Mnogi su zabrinuti zbog potencijalnih posledica koje veštačka inteligencija može imati na tržište rada

Gubitak radnih mesta zbog veštačke inteligencije: Evo koja profesija je najviše ugrožena
Copyright Profimedia

Dok će neke industrije možda iskusiti koristi u efikasnosti i produktivnosti, druge bi mogle biti ozbiljno ugrožene. Na primer, rukovodilac indijskog IT diva Tata Consultancy Services (TCS), K Krithivasan, izneo je stav da bi veštačka inteligencija mogla značajno smanjiti potrebu za radnicima u kol centrima. Ova tehnologija već se sve više koristi, a prema podacima Gartnera iz 2022. godine, u ovoj industriji globalno je zaposleno oko 17 miliona ljudi.

Krithivasan predviđa da će najgore biti kada velike multinacionalne kompanije masovno usvoje generativne AI alate, što bi ugrozilo milione radnih mesta u kol centrima. On smatra da bi uskoro moglo doći do faze u kojoj će tehnologija moći unapred predvideti dolazne pozive i proaktivno delovati na rešavanje problema korisnika.

Profimedia
 

Iako postoji uverenje da će veštačka inteligencija dovesti do gubitka radnih mesta, Krithivasan veruje da su prednosti precenjene. Ipak, naglašava da će uvek biti tražnje za tehnološkim talentima, ali radnici u određenim industrijama, poput kol centara, mogli bi biti ugroženi. Ovo nije samo njegovo mišljenje, već je i praksa pokazala slične scenarije. Ranije je generalni direktor jedne indijske kompanije otpustio čak 90 odsto osoblja iz odeljenja korisničke podrške, koristeći tehnologiju kako bi smanjio troškove i ubrzao rešavanje problema.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike