Četiri rase pasa koje žive najduže: Mogu dočekati duboku starost, a evo ko živi najkraće

27.04.2024

12:07

0

Autor: K. B.

Nedavno istraživanje naučnika pruža korisne informacije o očekivanom životnom veku različitih pasmina

Četiri rase pasa koje žive najduže: Mogu dočekati duboku starost, a evo ko živi najkraće
Copyright Profimedia

Izbor kućnog ljubimca je kompleksan proces koji zahteva razmatranje različitih faktora, uključujući životni prostor, životni stil domaćinstva, potrebno vreme za obuku, gubitak dlake i očekivani životni vek.

Prema istraživanju koje je analiziralo podatke o više od 2 miliona pasa, očekivani životni vek varira značajno među različitim pasminama. Džek Rasel terijeri se ističu kao najdugovečnija pasmina, sa prosečnim životnim vekom od 12 godina i osam meseci. Sledeći na listi su jorkširski terijeri sa prosečnim životnim vekom od 12 i po godina, dok pastirski škotski ovčar ili border koli prosečno žive 12 godina i jedan mesec.

Profimedia
 

Engleski springer španijeli su takođe među pasminama sa dužim životnim vekom, s prosečno 11 godina i 11 meseci života.

Sa druge strane, pasmine sa spljoštenim licem, poput francuskih buldoga, boksera, čivava, haskija i mopsa, imaju znatno kraći očekivani životni vek. Francuski buldozi, na primer, prosečno žive samo 4 i po godine.

Pixabay
 

Ovo istraživanje ukazuje na važnost pažljivog razmatranja karakteristika pasmine prilikom odabira kućnog ljubimca, kako bi se osiguralo dugoročno zadovoljstvo i dobrobit životinje i njenih vlasnika. S obzirom na više od 220 čistokrvnih rasa i mnogo mešanaca, prosečan životni vek pasa iznosi oko 11 godina, što dodatno ilustruje raznolikost i kompleksnost ove odluke.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike