Reditelj Mohamed Rasulof koji je osuđen na bičevanje i zatvor pobegao iz Irana: Teška srca sam odabrao egzil (FOTO)

14.05.2024

08:05

0

Autor: Dejan Ćirić

"Znajući da će vest o mom novom filmu biti otkrivena vrlo brzo, znao sam da će bez sumnje na ovih osam godina biti dodata nova kazna", rekao je poznati sineasta

Reditelj Mohamed Rasulof koji je osuđen na bičevanje i zatvor pobegao iz Irana: Teška srca sam odabrao egzil (FOTO)
Copyright Profimedia

Proslavljeni iranski reditelj Mohamed Rasulof, čiji se najnoviji film "Seme svete smokve" takmiči na Filmskom festivalu u Kanu, pobegao je iz Irana nakon što je osuđen na osam godina zatvora i bičevanje. On je naveo da se nalazi na neodređenoj lokaciji u Evropi.

- Morao sam da biram između zatvora i odlaska iz Irana. Teška srca sam odabrao egzil - naveo je reditelj, prenosi Rojters. On je rekao da je odluku doneo nakon što je pre mesec dana saznao da mu je kazna potvrđena.

Profimedia
 

- Znajući da će vest o mom novom filmu biti otkrivena vrlo brzo, znao sam da će bez sumnje na ovih osam godina biti dodata nova kazna - dodao je.

Zahvalan svima koji su mu pomogli da pređe granicu

Rasulof, kome je pasoš oduzet u septembru 2017, takođe je kritikovao vlasti u Iranu i pozvao svetsku bioskopsku zajednicu da stane uz filmske stvaraoce koji se suočavaju sa cenzurom i odbrani slobodu govora.

- Zahvalan sam prijateljima, rođacima i pojedincima koji su mi ljubaznošću, nesebičnošću, a ponekad i rizikujući svoju bezbednost, pomogli da pređem granicu i dođem do sigurnog utočišta na ovom teškom i dugom putu. Živ sam da to ispričam - napisao je on na Instagramu.

Profimedia
 

Njegova izjava podstakla je spekulacije da bi Rasulof mogao da prisustvuje premijeri svog filma sledećeg petka u Kanu. Iranske vlasti su izvršile pritisak na reditelja, koji je osvojio glavnu nagradu Berlinskog filmskog festivala sa svojom dramom "Nema zla" 2020. godine, da povuče svoj film iz Kana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike