Otrovne knjige pronađene u Nacionalnoj biblioteci u Francuskoj: Zelena boja smrti i arsenik na koricama

01.05.2024

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Smeštene su u karantin

Otrovne knjige pronađene u Nacionalnoj biblioteci u Francuskoj: Zelena boja smrti i arsenik na koricama
Copyright Profimedia

Četiri stare knjige koje se čuvaju u Nacionalnoj biblioteci u Francuskoj, završile su u karantinu, zato što je utvrđeno da su njihove korice otrovne. Istraživači Univerziteta u Delaveru, koji su proučavali kolekciju Nacionalne biblioteke koja broji više od 16 miliona primeraka, izdvojili su knjige iz devetnaestog veka, koje imaju zelene korice, zato što se u boji korišćenoj za njihovu izradu koristio arsenik.

Profimedia
 

Boja poznata kao "Šileova zelena" (po nemačkom hemičaru Karlu Vilhelmu Šileu) često se koristila upravo u štamparstvu.

Sporne knjige štampane su u Britaniji u vreme vladavine kraljice Viktorije, a reč je o dva toma dela "Balada o Irskoj" Edvarda Hejsa iz 1855, zatim "Antologiji rimske poezije" Henrija Stenlija iz 1856. i knjizi "Kraljevskog društva za hortikulturu" 1862-1863.

Profimedia
 

- Smestili smo ove knjige u karantin i eksterna laboratorija će ih analizirati kako bi procenila koliko arsenika je prisutno u svakom od primeraka - rekao je predstavnik Nacionalne biblioteke, piše Euronews.

Kao u knjizi "Ime ruže"

Naučnici iz Delavera još od 2019. rade na projektu "Otrovanih knjiga", u saradnji sa Vintertur muzejem, i do sada su testirali na stotine korica, tražeći prisustvo teških metala, koji su ranije bili izuzetno prisutni u štamparijama. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je arsenik izuzetno opasan kada se unosi u organizam, i ne navodi kakvo je njegovo dejstvo na kožu. U svakom slučaju, naučnici tvrde da knjige koje na koricama sadrže ovaj toksin treba da budu brižljivo skladištene, jer je rukovanje njima rizično.

Profimedia
 

Ovo nije prvi put da knjige završe u karantinu. Prethodno je izolovano i štivo sa Univerziteta u Bonu, takođe iz 19. veka, zbog prisustva arsenika na koricama.

Euronews piše da slučaj neodoljivo podseća na dešavanja iz knjige "Ime ruže" Umberta Eka, u kom je neko otrovao stranice drevne knjige, kako bi sprečio širenje "opasnih" ideja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike