Pleću ubio Andrija Drašković koga je Surčinac okrivio za Šijanovu smrt! Krvavi obračun u elitnom restoranu u centru Beograda

11.09.2022

06:00

0

U leđa Zorana Plećića, osim Draškovića, pucao i njegov kum Aleksandar Golubović Batanko

Pleću ubio Andrija Drašković koga je Surčinac okrivio za Šijanovu smrt! Krvavi obračun u elitnom restoranu u centru Beograda
zvonko plečić (10) - Copyright YouTube/Rudar7

Surčinac Zvonko Plećić Pleća ubijen je s leđa, sa pet metaka, u restoranu "Rojal knez" u centru Beograda 11. septembra 2000. godine. Poslednji hitac mu je, kad je već pao na pod, ispaljen u glavu. Andriji Draškoviću, posle 11 godina od ubistva Plećića i pet ponovljenih suđenja, izrečena je pravosnažna presuda kojom je osuđen na devet godina zatvora za ovaj zločin. Njegovom kumu Aleksandru Goluboviću Batanku izrečena je osmogodišnja zatvorska kazna.

Tom presudom, koju je doneo Apelacioni sud stavljena je tačka na maratonski postupak tokom kojeg je Drašković tri puta bio osuđivan, a jednom oslobođen odgovornosti.

YouTube/Rudar7
 

Prema stavu Apelacionog suda, tokom drugostepenog postupka, na osnovu izvedenih dokaza utvrđeno je da nije moglo biti, kako su u žalbama tvrdili branioci okrivljenih, govora o postupanju Golubovića i Draškovića u nužnoj odbrani, već o njihovom napadu koji se vidi u radnjama koje su preduzeli, zbog čega ih je proglasio krivim.

Drašković, njegova nevenčana supruga Elena Mijatović (kasnije Elena Karić) i Golubović došli su tog 11. septembra po podne u restoran. Posle njihovog dolaska, pred "Knez" je stigao i Plećić, koga je dovezao prijatelj Nenad Antić. Surčinac je ušao unutra, seo za šank i poručio kafu, dok ga je Antić čekao u automobilu. Za to vreme Draškovićevo obezbeđenje posmatralo je šta radi Plećić i primetili su da je pripit.

Iako su sedeli u drugom, zatvorenom delu restorana, Plećić je jednog trenutka video "odabrano društvo" i krenuo ka njihovom stolu. Seo je ne čekajući dozvolu. Počela je prvo tiha rasprava, koja se ubrzo pretvorila u žestoku svađu.  Plećić je neprestano vikao da mu je Drašković "ubio najboljeg prijatelja Zorana Šijana", nekadašnjeg vođu surčinske ekipe. Šijan je ubijen krajem 1999. gpdine u centru Beograda, a ubica do danas zvanično nije pronađen.

Ranili i svog čoveka

U jednom momentu Drašković je zahtevao od konobara da udalje Plećića, a zatim je pozvao i svoje obezbeđenje. Plećić je sledećeg trenutka ustao kao da će da krene i okrenuo leđa društvu za stolom. Tada Drašković i Golubović pucaju. Ispalili su mu četiri hica u leđa i jedan u glavu. 

Ukinuta presuda u Belgiji

Žalbeni sud u Briselu ukinuo je presudu kojom je Andrija Drašković bio osuđen na doživotni zatvor zbog navodnog učešća u ubistvu kosovskog Albanca Envera Hadrija 1990. godine u Briselu. Ista odluka doneta je i za Veselina Veska Vukotića, kao i nekadašnjeg pripadnika Državne bezbednosti Božidara Spasića, koji su takođe u tom postupku 22. novembra 2016. godine bili osuđeni na doživotni zatvor.

Začuvši pucnjavu koja je dolazila iz lokala, Draškovićevo obezbeđenje je povadilo oružje i krenulo da puca. U opštem metežu pogodili su svog čoveka Svetislava Čomića, a zatim teško ranili i Plećićevog prijatelja Nenada Antića. Kasnije je utvrđeno da je ovu dvojicu ranio Nebojša Šarović Glavonja.

Posle pucnjave cela ekipa, na čelu sa Draškovićem, dala se u beg. Sutradan su svi pohapšeni, policija je pronašla i pištolje kojima je zločin počinjen, kao i čitav arsenal nelegalnog oružja koje je pripadalo Draškovićevim telohraniteljima. 

Tokom uviđaja inspektori SUP Beograd utvrdili su da je Plećić bio naoružan. Ispod njegovog tela (neki kažu da mu je bio za pojasom) nađen je pištolj sa metkom u cevi. Surčinac ga, međutim, nije upotrebio. Prilikom obdukcije utvrđeno je i da je imao dva promila alkohola u krvi.

Šešeljeve optužbe

Tokom istražnog postupka Drašković, Golubović i Šarović branili su se ćutanjem. Na suđenju su, međutim, ispričali da su bili uvereni da je Plećić imao oružje u rukama i da su zato zapucali, kao i da je reč o čistoj samoodbrani. 

Ubistvo u restoranu "Knez", po prvi put, u javnost je izbacilo puno ime Andrije Draškovića. Do tada su mediji o njemu govorili samo kroz opise "kontroverzni biznismen", "poslovni čovek na ivici zakona", "jedan od uticajnijih ljudi u beogradskom podzemlju" čije se bogatstvo procenjuje na milione tadašnjih nemačkih maraka. 

Andija Drašković/Facebook Draskovic Andrija
 

Ko je Andrija Drašković? Tih dana dr Vojislav Šešelj, tadašnji potpredsednik srpske vlade, govorio je o njemu kao o jednom od vodećih narko-dilera, kojeg je odavno trebalo smestiti iza rešetaka. Policija je sa svoje strane, međutim, rekla da hapsi samo kad ima dokaza, a ne na osnovu indicija i sumnji.

Lider radikala ga je, međutim, povezivao i sa ubistvom Željka Ražnatovića Arkana: "Od te grupe bandita koji su direktno organizovali atentat na Arkana živ je još Andrija Drašković, ali čujem da je pobegao u inostranstvo".

Nije, međutim, samo Šešelj govorio o umešanosti ovog biznismena u likvidaciju u "Interkontinentalu". Tokom suđenja akterima za trostruki zločin u ovom beogradskom hotelu, neki svedoci, ali i rodbina ubijenih govorili su o tome. Svedočio je i Drašković, ali je on "sve te insinuacije" odbacio kao veliku besmislicu, uz napomenu da je sa Ražnatovićem bio u dobrim odnosima.

Hapšenje na aerodromu

U javnosti se nagađalo i o Draškovićevim poslovima. Znalo se da ima firme u Italiji (gde je i završio školu), Grčkoj, Americi, Rusiji, Austriji. O kakvim je preduzećima reč niko sa sigurnošću ne može da kaže. U Beogradu je držao nekoliko diskoteka, ali je većinu vremena provodio u inostranstvu. 

Svojevremno, Drašković je bio interesantan i svetskim tabloidima. Njegove slike, na kojima je sa Mimi Papandreu, suprugom tadašnjeg predsednika grčke vlade Andreasa, preplavile su stranice žute štampe. Govorilo se i pisalo da joj je ljubavnik, ali je on i to demantovao. I ovde je važio za velikog plejboja, povezivali su ga sa raznim ženama, a kad je ubio Plećića bio je u vanbračnoj vezi sa Elenom Mijatović.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Drašković je dva dana pre zločina u "Knezu" bio uhapšen na surčinskom aerodromu, prilikom dolaska u zemlju. Niko nije znao pravi razlog za takav potez policije, ali su se pojavile teze da je spremao ekipu koja je trebalo da, navodno, ubije dr Vojislava Šešelja. O tome se govori i u izveštaju Anketnog odbora Savezne skupštine, formiranom da ispita dokle je stigla istraga o ubistvu Pavla Bulatovića, vojnog ministra.

U prilog toj tezi govorio je general Rade Marković, nekadašnji šef tajne srpske policije. Sa druge strane, njegov naslednik Goran Petrović, koji je takođe svedočio pred ovim Odborom, pomenuo je da je bilo indicija da je Drašković bio veza italijanskoj mafiji u Srbiji, ali da "mnogo više o tome zna Rade Marković".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike