Sa suncem stiglo i ekstremno oblačenje đaka: Srednjoškolci kao sa estrade, škole uvode rigorozna pravila

14.05.2024

08:00

0

Autor: R.M.

U pojedinim školama učenike koji dođu nepristojno odeveni vraćaju kući da se presvuku

Sa suncem stiglo i ekstremno oblačenje đaka: Srednjoškolci kao sa estrade, škole uvode rigorozna pravila
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pravila oblačenja u školama po Srbiji više nisu ništa novo, ali su i dalje tema koja privlači pažnju. 

Naročito kada, kao ovih dana, počnu topliji dani, pa većina učenika odluči da se malo laganije obuče. 

Još prošle godine pojedini roditelji su se žalili da su im na početku godine u jednoj školi rekli da prvaci ne treba da nose donji deo trenerke, helanke i kratke suknje i šortseve u školu. I dok su neki savetovali da se roditelji ogluše o ove preporuke, čini se da su one ipak prihvaćene.

Slično pravilo je, recimo, prošle godine donela i Trinaesta gimnazija. Tako su učenici na početku školske godine dobili obaveštenje.

- Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće im umanjena ocena iz vladanja - objavljeno je na sajtu škole.

Profimedia
Ilustracija

Direktor škole Bojan Vučković tada je za 24sedam izjavio da kodeksi oblačenja postoje po mnogim školama i da je oblačenje pojedinih učenika bilo neizdrživo jer je škola počela da lični na teretanu ili sportski centar. 

Svaka škola određuje pravila

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže za 24sedam da postoji preporuka da svaka škola donese pravilnik o ponašanju, pa i o oblačenju u školi.

Ona dodaje da, uprkos svemu, učenici dolaze neprikladno obučeni.

- Naročito je to čest slučaju u srednjoj školi, gde dolazi do ekstremnog odstupanja od nekog normalnog oblačenja. Bilo je situacija da, recimo, učenice dođu obučene kao da su sa estrade. Mislim da je ta kvazikultura preplavila našu mladež i zbog toga nema ukusnog oblačenja, pa se učenicima mora skrenuti pažnja na to - kaže Ilićeva. 

Ipak, naša sagovornica ne spori da postoji jedan moderan način oblačenja koji je prihvatljiv i u školama.

- Ali on ne sme biti do te mere neukusan! Ne možete dolaziti u školu sa golim stomacima, ramenima i tako dalje. S druge strane, roditelji su nemoćni. Recimo, odu na posao i deca se presvuku i dođu obučena kako žele. Dešava se čak da roditelj dođe u školu a dete pozajmi garderobu od drugara da bi izgledalo pristojno obučeno... To je uvek bio problem, mada ne bi trebalo da bude - kaže ona.

Profimedia
Ilustracija

Prošle godine se opet u javnosti pojavila ideja da se uvedu školske uniforme, što bi decu izjednačilo statusno, ali i uvelo pristojnost u oblačenju. Međutim, Ilićeva kaže da je od svega ostala samo ideja jer su se roditelji protivili tome.

Ipak, u školama gde su uvedena pravila oblačenja postoje i kazne za učenike koji ih ne poštuju.

- Trebalo bi da to bude neka usmena opomena ili, recimo, neki razgovor sa roditeljima. Moguće je da se smanji ocena iz vladanja zbog neprikladnog oblačenja. Postoji i mogućnost da dete vratite kući da se presvuče, a onda mu pišete neopravdane časove dok se ne vrati. Ali to škola mora da odredi internim aktima - objasnila je Ilićeva.

Međutim, da do svega ovoga ne bi dolazilo, učenicima svakodnevno treba skretati pažnju na oblačenje. 

- Kada bi se to kontrolisalo svaki dan i ako bi se učenicima skretala pažnja, onda toga ne bi bilo toliko. To bi trebalo raditi u okviru same škole i od strane svih nastavnika - zaključila je Ilićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike