Marko i Mateja su "malci genijalci": Osmaci će uz njihov "izum" biti na samo "par klikova" od upisa u srednju školu koju žele (FOTO)

01.05.2024

13:00

1

Za njihov projekat čuo je skoro svaki osmak u Subotici

Marko i Mateja su "malci genijalci": Osmaci će uz njihov "izum" biti na samo "par klikova" od upisa u srednju školu koju žele (FOTO)
Mateja i Marko - Copyright Privatna arhiva

Da je Srbija zemlja koja obiluje "malcima genijalcima", primer su subotički đaci Marko Popović (14) i Mateja Srejić (15). U nameri da pomognu osmacima pri izboru srednje škole, ovi talentovani mladići zajednički su napravili sajt "Edu-kompas", koji je prošle godine imao 18.000 pregleda, a za njega je čuo skoro svaki osmak u Subotici. 

Projekat koji su prezentovali svim direktorima osnovnih škola u Subotici osvojio je prvu nagradu na takmičenju "Projektna nedelja". O samom projektu se dalje čulo putem flajera koje su delili u svim osnovnim školama pomenute vojvođanske opštine. 

Privatna arhiva
 

Redovno se takmiče iz raznih predmeta, kao što su programiranje, matematika, srpski, engleski, italijanski, nemački, a učestvuju i na međunarodnim konferencijama o veštačkoj inteligenciji, softverskom inženjerstvu i marketingu. Tako se Marko može pohvaliti da je dobitnik Svetosavske nagrade, a Mateja priznanja "Takmičari godine".

Kad se upali lampica

Mateja je bio osmi razred kada se našao pred pitanjem kojim putem ići, ali mu se upravo zbog toga "upalila lampica".

- Nisam znao koju bih srednju školu upisao. Došao sam do zaključka da je mnogo teško pronaći uopšte dostupne smerove, a kamoli stručne predmete po smerovima, potrebne poene za upis... Tada sam pozvao najboljeg druga Marka. Seli smo i dogovorili se da zajedno napravimo veb-sajt koji bi rešio ovaj problem - priča nam Mateja.

Privatna arhiva
Mateja Srejić

Ističu da pomoć pri osmišljavanju i izradi portala nisu imali, već da je on njihovih ruku delo.

- Marko i ja programiramo od devete godine. Pre nekoliko godina smo se udubili u veb-programiranje, pa nam ovakav program nije predstavljalo preveliki problem - navode oni. 

S druge strane, planova im ne manjka. Kažu kako žele da prvenstveno poboljšaju korisničko iskustvo. 

- Da učinimo portal jednostavnijim za korišćenje, da prikažemo stručne predmete po godinama (broj časova svakog predmeta nedeljno)... Planiramo i da portal proširimo i na okolne gradove: Suboticu, Novi Sad, Beograd... - kažu oni, i dodaju da im je za to potrebna podrška donatora/ sponzora, kao i lokalnih samouprava, te da ih je do sada podržala najveća subotička IT firma. 

Privatna arhiva
 

Cilj kao motivacija

Iza njih su godine truda i napora, upravo zbog toga što su, kako i sami kažu, podesili cilj koji ih motiviše do kraja. 

- Marko i ja već godinama ulažemo trud i napor i došli smo do toga da: Mateja osvaja nagradu "Takmičari generacije", Marko osvaja Svetosavsku nagradu, osvajamo nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima, razne stipendije… - navode oni. 

Za njih je cilj da upišu univerzitet koji žele.   

- Za nekoga cilj može biti da osvoji stipendiju, da bude đak generacije ili samo da ga roditelji pohvale. Bitno je da se svako nađe u nečemu, jer samo tada uz napor i trud uspeh neće izostati - kažu ovi "malci genijalci".

Za kraj ističu kako bi želeli da osnuju svoju zajedničku tehnološku firmu. 

- To su nam planovi za buduće staze, a za onu bližu budućnost, želimo da nastavimo da usavršavamo trenutno znanje - zaključuju Mateja i Marko.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike