Kineski "Soko" stigao u Srbiju! Impresivna mašina ide 200 na sat, ima 20 vagona i prvi put je u Evropi (FOTO)

29.04.2024

21:56

0

Ova impresivna mašina prvo je započela svoj put pre tri dana kada je maketa "Sokola" bila izložena u Bačkoj Topoli

Kineski "Soko" stigao u Srbiju! Impresivna mašina ide 200 na sat, ima 20 vagona i prvi put je u Evropi (FOTO)
Kineski voz stigao u Srbiju - Copyright Preentskrin/Iks/crrc_global

Najnoviji "Soko" stigao je u Srbiju, obilazeći puteve brzog transporta i predstavljajući svoju tehnološku moć. Kineski električni brzi voz, koji nosi pečat kompanije "CRRC Čangčun", dobio je svoje mesto na srpskim prugama.

Ova impresivna mašina prvo je započela svoj put pre tri dana kada je maketa "Sokola" bila izložena u Bačkoj Topoli, prilikom spajanja poslednjeg koloseka na pruzi Novi Sad - Subotica. Sada, stvarnost nadmašuje model, jer je voz brendiran kao "Soko" stigao u Srbiju.

 

 

Ovaj događaj označava ostvarenje sporazuma potpisanog prošle godine između srpske delegacije i kompanije "CRRC Čangčun", kojim je predviđena nabavka ovih vozova. Ovo je prvi put da je kineski električni brzi voz, koji može dostići brzinu od 200 kilometara na sat, izvezen u Evropu.

Električni pogon

EMU vozovi su opremljeni električnim pogonskim sistemima koji im omogućavaju da se kreću bez emisije štetnih gasova, što ih čini ekološki prihvatljivim i održivim oblikom transporta.

CRRC-ovi EMU vozovi su dizajnirani da postižu visoke brzine, što ih čini idealnim za brzi prevoz putnika na dužim relacijama. Mogu postići brzine od 200 kilometara na sat ili više, čime se smanjuje vreme putovanja i povećava efikasnost transporta.

 

Vozovi, koji se sastoje od 20 vagona podeljenih u pet kompleta, saobraćaće između Srbije i Mađarske, otvarajući nove mogućnosti za brzi i efikasan transport putnika na ovom području.

 


Planovi za brzu prugu od Novog Sada do Subotice daju nadu da bi ova ruta mogla biti puštena u saobraćaj već u decembru, obećavajući bolju povezanost i mobilnost za građane regiona.

Kvalitetan putnički komfor

Ovi vozovi obično imaju moderno dizajnirane unutrašnjosti sa udobnim sedištima, prostranim prostorima za prtljag, klimatizacijom i sistemima za zabavu kako bi putovanje bilo što prijatnije za putnike.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je istakao da su kineski vozovi stigli u Srbiju.

- Kada govorimo o poseti kineskom predsednika, da vas obavestim da su kineski vozovi koji idu 200 kilometara na čas stigli u Srbiju. Uskoro ćee moći da ih vidite. To je ta saradnja dve zemlje - rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike