Najvažnije prednosti škole za trudnice

23.12.2021

09:41

0

Škola za trudnice je nezamenljivi stepenik ka roditeljstvu

Najvažnije prednosti škole za trudnice
trudnica disanje profimedia-0260054612 - Copyright Profimedia

Panika, strah i zabrinutost nikako nisu poželjni kada je beba na putu. Malom biću su potrebni roditelji koji u svakom momentu mogu biti bistre glave i koji znaju kako se šta radi. Roditelji koji će to postati po prvi put neretko nemaju nikakvo predznanje kada je reč o porođaju i svim aspektima brige o bebi.

Zato je škola za trudnice nezamenljivi stepenik ka roditeljstvu. Ukoliko postoje nedoumice da li upisati ovu školu, nakon ovog teksta više ih neće biti. Kada se istaknu najvažnije prednosti ove edukacije i najvećim protivnicima postaće jasno zašto je neophodna i vrlo korisna.

Nauči se sve o kupanju beba

Ukoliko budući roditelji nemaju nikakvo znanje o tome kako okupati bebu, škola za trudnice je dobro mesto da se sve nauči. Jedna od lekcija koje se prolaze u ovoj školici tiče se kupanja bebe i svega što prati ovu temu. Edukatori koji su inače iskusni medicinski radnici buduće roditelje uče korak po korak kako bebu treba kupati. Govori se o tome koliko često kupati bebu, kako držati bebu, koju kozmetiku koristiti, kakva treba da bude voda i još mnogo toga korisnog.

Uglavnom se prolaze najvažnije stavke, a za sve što buduće mame i tate dodatno zanima može se pitati i dobiti odgovor.

Kupanja se mnogi roditelji boje jer misle da neće znati držati bebu ili da će nešto pogrešno uraditi. Nakon pređene ove lekcije, verovatno se mnogo hrabrije pristupa ovoj radnji, a kada se to učini nekoliko puta onda to postaje rutina u kojoj se uživa.

Nauči se mnogo toga o dojenju

Većina budućih mama strepi da li će moći dojiti svoju bebu i kako to činiti na pravilan način. Iako je dojenje sasvim jedan prirodan proces, mnogim ženama ne polazi za rukom zbog raznih faktora. Upravo se o svim tim nepredvidljivim situacijama i govori u školi za trudnice. Osim što će edukatori svaku buduću mamu naučiti kako se doji beba odnosno kako se drži, kako beba treba da uhvati bradavicu, govori se i o mogućim poteškoćama koje se mogu desiti.

Ne može se baš za svaku situaciju pripremiti unapred. Međutim osnovna saznanja o ovoj temi itekako mogu biti dobar temelj da se reše sve poteškoće do kojih može doći kada se beba rodi.

Govori se i o vežbama za trudnice

Profimedia
 

 

Fizička aktivnost tokom trudnoće veoma je važna kako za zdravlje trudnice tako i za zdravu trudnoću, a samim tim i za zdrav razvoj bebe. Vežbanje u trudnoći sve je popularnija tema. Ne samo da se o njoj govori već postoje i profesionalci koji organizuju treninge upravo za trudnice.

Da bi jedna buduća mama bila sigurna da tokom vežbanja neće ugroziti svoje ili bebino zdravlje, važno je znati koje vežbe se preporučuju u kojem delu trudnoće. Pre nego što se otrči na neki trening kako bi se po svaku cenu održala linija i kondicija, potrebno je otići kod profesionalca. Jako je važno posavetovati se sa lekarom koje vežbe su bezbedne za određenu trudnicu u zavisnosti od zdravstvenog stanja i drugih individualnih faktora. Na sve to će žene biti podsećane i tokom pohađanja škole za trudnice.

Saznaje se šta treba poneti u porodilište

LIsta potrebnih stvari za porodilište može se veoma lako pronaći na Internetu i mnogim sajtovima koji se bave ovom temom. Međutim kada se u školi za trudnice govori o ovome, može se saznati mnogo više korisnih informacija.

Edukatori i ostale trudnice podele i svoja lična iskustva pa se samim tim dobije mnogo više saznanja i otkriju se razne cake. Često se na listama potrebnih stvari za porodilište nađe manja količina spavaćica, a žene iz iskustva kažu da je potrebno poneti mnogo više. To je samo jedan od primera, a lista je poduža. Zato je korisno posetiti ovu vrstu edukacije kako bi se dobile informacije iz prve ruke i kako bi se naučilo na tuđim greškama.

Nauči se puno o porođaju

Svaki porođaj je situacija za sebe i ne može se sa sigurnošću predvideti ishod. Iako je to sve tačno, u školi za trudnice buduće mame saznaju jako puno korisnih informacija o tome kako teče sam porođaj.

Ko nema dodirnih tačaka sa medicinom ovo je veoma značajna tema i važno saznanje. Kada se prođu svi koraci porođaja žena tada zna na koji način da se pripremi za svaki korak. Što je bolja priprema, manji je intenzitet panike i straha, pa je samim tim i bolja saradnja sa lekarima tokom porođaja. Sve to na kraju rezultira boljim ishodom samog porođaja i smanjenjem komplikacija.

Nauči se kako lakše podneti bolove

Žene uglavnom znaju da porođaj ne prolazi bez bolova. Kojeg intenziteta će biti bolovi zavisi od mnogih faktora, ali i od ličnog praga tolerancije na bol. Ono što se u školi za trudnice uči jeste kako treba disati kada dođe taj veliki dan. Kada se savladaju pravilne

tehnike disanja to zaista može pomoći da porođaj prođe što lakše. Glavni razlozi su to što se koncentrisanjem na disanje skreće pažnja sa bolova. Zatim, pravilno disanje omogućava dobru oksigenaciju i svakako čuva snagu koja je potrebna da bi se beba izgurala napolje. Kada trudnica zna tehnike disanja porođaj može proći mnogo lakše i sa manje komplikacija.

Škola pripremi za prve dane sa bebom

Prvih dana sa bebom nekako se svi pribojavaju. To je potpuno razumljivo jer u kuću dolazi novo biće čije se potrebe tek upoznaju. U školi se kroz razne teme govori i o tim prvim danima sa bebom. Kako uvoditi ritam spavanja, hranjenja, kako prepoznati bebine potrebe, kako na njih odgovoriti, koliko često bebu presvlačiti. Sve su to važne stavke. Iako se mnoge ne mogu unapred naučiti već ih je potrebno proživeti, neke osnovne informacije zaista mogu biti korisne i pružiti osećaj sigurnosti i smanjiti strah od nepoznatog.

Škole za trudnice nisu izmišljene bez razloga. Struka je očigledno prepoznala potrebu za ovakvim vidom edukacije i pripreme za porođaj. Zato se pozivaju sve trudnice da prođu ovaj vid škole, čak iako znaju ili misle da znaju sve o ovoj temi. Ako ništa drugo, razmena iskustava sa drugim ženama može biti vrlo korisna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike