Pet saveta za zdrava i jaka pluća

04.11.2021

08:17

0

Šta treba, a šta ne treba da radite kako bi ojačali pluća tokom sezone virusa

Pet saveta za zdrava i jaka pluća
darius-bashar-xMNel_otvWs-unsplash - Copyright Unsplash

Proteklih godinu i po dana bilo je puno lekcija, možda ništa važnije od toga da budemo svesni vazduha koji udišemo i kako se brinemo o svom telu.

Provodimo mnogo vremena razgovarajući o kvalitetu vazduha, načinima za jačanje imuniteta ili najboljim načinima za dezinfekciju i ubijanje klica. Često ne gledamo unutra u svoja pluća, glavni organ u našoj respiratornoj funkciji, zajedno sa okolnim organima i mišićima.

S obzirom na to da je trenutno sezona gripa i da je COVID-19 još uvek prisutan, važno je da učinimo sve što možemo da ostanemo zdravi, a to uključuje i zdravlje pluća. Dobra vest je da možda već radite neke od ovih stvari, jer mnoge imaju i druge zdravstvene prednosti.

Uz ovih pet zdravih navika održavajte vaša pluća jakim i zdravim.

1. Vežbajte redovno

Vežbanje je ključno za održavanje zdravlja, a jednako je važno i za snagu naših pluća. 

- Naša pluća su pumpa. Da bi ta pumpa bila jaka, moramo održavati svoje mišiće u formi - kaže Albert Rizo, glavni medicinski službenik Američkog udruženja za pluća. 

Kardiovaskularne vežbe su najbolji način za to i ne zahtevaju više od 20 do 30 minuta dnevno.

Unsplash
 

- Ako niste fan vežbanja uvek možete da hodate. Međutim, mislim da vam laganije aerobne vežbe neće naškoditi. Ako vam 20 do 30 minuta dnevno zvuči previše, počnite malenim koracima. Bitno je početi. Čak i ako to znači pet minuta između poslovnog poziva. Hodanje je takođe izvrstan oblik kardiovaskularne vežbe  - kaže osobni trener Gunar Peterson.

Za ljude koji imaju astmu Gunar preporučuje da se prvo raspitaju šta i koliko mogu da vežbaju.

2. Povećajte unos vitamina D

Znamo da je vitamin D važan za zdravlje naših kostiju, ali je važan i za zdravlje naših pluća. Studija iz 2011. pokazala je da nedostatak vitamina D može da uzrokuje manjak u funkciji pluća, pa čak i da promeni strukturu pluća. Ako vam nedostaje, vitamin D možete dobiti putem hrane kao što su masna riba, žumance, sir ili dodaci vitamina D, ako je potrebno (proverite sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodataka).

3. Radite na disanju

Stres može da izazove probleme u našem telu i disajnom sistemu. Duboko disanje je korisno za smanjenje stresa, a disanje dijafragmom može pomoći povećanju kapaciteta pluća, posebno nakon oporavka od respiratorne infekcije poput COVID-19 ili nečeg hroničnog.

- Usresredite se na pravilno disanje. Udahnite i izdahnite brojeći do četiri ili praktikujte trbušno disanje. Vratite osećaj mira i smanjite osećaj stresa i teskobe. U stresnim situacijama ponekad zaboravimo na disanje - savetuje Keli Grin, instruktorka meditacije. 

4. Naspavajte se

Nedostatak sna može negativno da utiče na naš celokupni imunološki sistem. 

Pexels
 

- Ne znamo zašto je san bitan za pluća, ali znamo da je san toliko važan za mnoge zdravstvene probleme, uključujući oporavak mišića. Sa oslabljenim imunološkim sistemom, možemo lakše da dobijemo neku respiratornu infekciju - kaže dr Rizo.

5. Izbegavajte nezdrave navike

Posednji deo održavanja pluća jakima i zdravima je izbegavanje stvari koje su jednostavno loše za njih. Pušenje cigareta smanjite ili pokušajte potpuno da ih izbacite. Imajte na umu da ako ste izloženi kaminu ili pećima na drva, to može da dovede do iritacije u disajnim putevima.

Kada vežbate, izbegavajte mesta s lošom kvalitetom vazduha ili velike gužve gde nemate prostora za disanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Real Simple

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike