Dremanje od sat i po može značajno da pomogne poboljšanju pamćenja i motoričkih veština

29.10.2021

19:14

0

Osam sati sna tokom noći pomaže nam da se osećamo sveže i spremno da se suočimo sa danom koji je pred nama, ali to nije jedini način da pokrenemo svoj um na produktivnost

Dremanje od sat i po može značajno da pomogne poboljšanju pamćenja i motoričkih veština
Copyright Pixabay

Prema studiji objavljenoj u časopisu "JNeurosci", istraživači sa Univerziteta Nortvestern otkrili su da dremanje od 90 minuta omogućuje bolje učenje novih motoričkih zadataka zbog poboljšanog fokusa.

Istraživači su učesnicima u istraživanju zadali težak motorički zadatak. Deo njih je odspavao pre rešavanja zadatka, a deo nije. Jedina razlika između onih koji su zadatak obavili uspešno i onih kojima je taj zadatak predstavljao veći izazov bio je 90-minutni san. Uspešniji su bili oni volonteri koji su odspavali pre izvršenja zadatka.

Leri Čeng, doktor nauka sa Univerziteta Nortvestern, istakao je da ovi nalazi mogu poboljšati rehabilitacijsku terapiju za pacijente koji su doživeli moždani udar ili imaju druga neurološka oboljenja.

Pixabay
 

- Naša demonstracija da je reaktivacija pamćenja doprinela veštim izvedbama može biti relevantna za neurorehabilitaciju, kao i za područja koja se bave motoričkim učenjem, kao što su kineziologija i fiziologija - dodali su istraživači.

- Sadašnji rezultati idu u prilog zaključku da se komponente motoričke veštine temeljene na izvođenju mogu ponovo aktivirati tokom spavanja, što rezultira poboljšanim performansama nakon buđenja - rekli su oni.

Osim toga, ova saznanja mogu pomoći u dobijanju novih informacija o tome kako naš mozak radi nakon povrede.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Yahoo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike