Ne volite da trčite, a želite: Ovaj mentalni trik bi mogao da vam pomogne da manje mrzite džoging

21.10.2021

07:17

0

Trčanje ili brzi hod je aktivnost koja ne košta ništa, a brojni fitnes treneri će vam reći da je to najefikasniji način za gubljenje kilograma

Ne volite da trčite, a želite: Ovaj mentalni trik bi mogao da vam pomogne da manje mrzite džoging
Copyright Pixabay

Priprema i trčanje maratona poboljšava zdravlje arterija, umanjujući njihovu „vaskularnu" starost za oko pet godina, kaže jedno istraživanje.

Nekima je trčanje čista agonija, a želeli bi da izgube koji kilogram ili da se konačno pokrenu i budu fizički aktivniji. Rešenje postoji.

Naime, nova studija objavljena u časopisu "Human Kinetics Journal" tvrdi da odvlačenje pažnje tokom ove fizičke aktivnosti moglo bi biti ključ za poboljšanje forme.
 
U istraživanju je učestvovalo 12 žena starosti od 18 do 30 godina. Njima je meren nivo kiseonika, učestalost udisaja, broj otkucaja srca, nivo laktata u krvi i uočeni napor kako bi se utvrdila forma učesnica tokom trčanja na traci, kroz šest minuta. 

Studija je otkrila da su učesnice ometane spoljnim faktorima imale manji nivo kiseonika, niži nivo laktata u krvi i višu ocenu percipiranog napora u poređenju sa onima koje su bile potpuno fokusirane na trčanje. 

Još jedna slična studija sprovedena je 2017. godine među skakačima u dalj. Oni koji su se fokusirali na to gde će skočiti, a ne na svoju tehniku, skočili su dalje od ostalih, piše "Journal of Motor Behavior".

Pexels
 

Hipoteza ograničenog delovanja nastavila se dokazivati istinitom za razne aktivnosti - od takmičarskog veslanja do osnovnih vežbi za mišiće, što je rezultiralo poboljšanim kretanjem i izdržljivošću kada su ispitanici bili usresređeni na unutrašnje stimulanse, a ne na spoljne. 

Sve to znači da biste, bilo da trenirate za maraton ili rekreativno trčite, mogli ostvariti bolji rezultat ako slušate muziku ili omiljen podkast ili se uključite u aktivnije posmatranje prirode oko vas.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike