Učinite svom organizmu uslugu: Pet namirnica uz koje ćete biti puni energije ceo dan

19.10.2021

07:17

1

Ove namirnice povećavaju nivo energije i održavaju čoveka odmornim tokom dana

Učinite svom organizmu uslugu: Pet namirnica uz koje ćete biti puni energije ceo dan
Copyright Pexels

Mnogi od nas čim se probude žele da se rasane i pojačaju energiju kafom ili čajem. Međutim, mnogi stručnjaci ne preporučuju da topli napici budu naš prvi jutarnji izbor, već savetuju da dan započemo čašom vode, zatim suvim voćem, a nakon sat vremena mogu uslediti omiljena kafa ili čaj.

Čak i ako iz nekog razloga ne možete odustati od te vruće šoljice čaja ili kafe, bilo bi dobro da uz to nešto pojedete kako biste održali energiju tokom celog dana. 

Kako biste stalno imali dovoljno energije, morate redovno da jedete. To znači barem pet manjih i pažljivo odmerenih obroka dnevno. Ako se prejedate, brzo ćete se osećati naduto, neugodno i pospano.

Dijetetičarka Vibha Puri navodi nekoliko namirnica koje će vam pomoći da ceo dan budete energični.

1. Banane

Ako se i u vašem planu ishrane nalazi ovo ukusno i zdravo voće, obogatili ste svoj jelovnik namirnicom koja sadrži puno hranjivih materija potrebnih za normalno funkcionisanje organizma. Osim što pozitivno utiče na zdravlje, banana vam može poslužiti kao gorivo za trening ili izvor energije za obavljanje svakodnevnih obaveza.

One su bogat izvor kalijuma, vitamina B6 i složenih ugljikohidrata. Banane su ogroman izvor energije. 

Pexels/ Vanessa Loring
 

Osim vitamina B6, banana sadrži i vitamin C koji je snažan antioksidans jer štiti ćelije tela od oštećenja slobodnih radikala. Takođe, vitamin C pomaže kod apsorpcije gvožđa i u stvaranju kolagena. Ovaj vitamin pomaže i zdravlju mozga zbog toga što podstiče izlučivanje serotonina, odnosno hormona zbog kog se osećamo dobro i raspoloženo, te bolje spavamo.

- Konzumacija dve do tri banane dnevno obrisaće vaš umor - kaže Puri.

Banana sadrži šećer zbog čega je odličan izvor energije. Zbog toga je možete konzumirati za doručak ili kao užinu pre treninga kako biste se opskrbili energijom za sve izazove koji su pred vama.

2. Smeđi pirinač

Budući da je neverovatan izvor vlakana i vitamina, smeđi pirinač vas dugo drži sitim i reguliše nivo šećera u krvi jer ima nizak glikemijski indeks. Time se stvara dovoljno energije da telo ostane energično ceo dan.

3. Masna riba

Ona je bogat izvor omega masnih kiselina. Losos i tuna najbolji su izbor. Oni su takođe bogati vitaminom B12 koji s folnom kiselinom deluje na regulaciju crvenih krvnih zrnaca i čini gvožđe boljim. 

Pexels
 

- Bolja crvena krvna zrnca znače bolju energiju i manji umor - dodaje.

4. Jaja

Belanca su bogata proteinima koji nas održavaju snažnima i aktivnima tokom dana. 

- Jaja u izobilju sadrže aminokiselinu zvanu leucin, koja pomaže u razgradnji masti za stvaranje konstantne energije - smatra Puri.

5. Orašasti plodovi

Opšte je poznato da je orašasto voće izuzetan izvor ugljenih hidrata, vlakana i omega 3 masnih kiselina. Orasi, indijski orasi i bademi su najbolji izbor. Oni učestvuju u povećanju nivoa energije i održavaju čoveka neumornim satima. 

Pixabay
 

- Ovi orašasti plodovi, kada se konzumiraju s bilo kojim mlečnim proizvodom, povećavaju nivo energije, zadržavajući je tokom dana - objašnjava Puri, piše Pink Villa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike