Efikasni načini za sprečavanje prekomernog i opsesivnog razmišljanja

16.10.2021

18:55

0

Da li ste ikada bili pod stresom ceo dan jer ne možete prestati da razmišljate o nečemu što se desilo tog jutra? Ili prethodne nedelje?

Efikasni načini za sprečavanje prekomernog i opsesivnog razmišljanja
pexels-nataliya-vaitkevich-4450113 - Copyright Pexels

Kad doživimo neko negativno ili bolno iskustvo, najčešće ga duboko analiziramo nadajući se da će nam to olakšati muke ili dati bolji uvid u situaciju. Međutim, često se dogodi upravo suprotno – zaglavili smo u zlokobnom krugu u kojem nanovo oživljavamo iste uznemirujuće prizore i pritom se osećamo sve gore.

U psihologiji postoji termin ruminacija, koji podrazumeva čeprkanje po emocionalnim ranama, premišljanje, odnosno prekomerno razmišljanje, koje je uglavnom bespotrebno i opterećujuće.

Iako je u nekim slučajevima dobro dublje razmisliti i sagledati sve činjenice, nije dobro da to činite zbog svake sitnice, jer ovakav način razmišljanja vremenom može postati iscrpljujući, posebno za mozak, kojem je s vremena na vreme potreban kvalitetan odmor.

Pexels/ Andrea Piacquadio
 

Ukoliko mislite da je nemoguće zaustaviti nalet misli, stručnjaci preporučuju praktične i efikasne načine za sprečavanje prekomernog razmišljanja.

Uvedite satnicu za razmišljanje 

Ako ste tokom celog dana opsednuti bespotrebnim mislima, pokušajte uvesti sebi satnicu, recimo naredite sebi da ćete o svemu tome što vas muči razmišljati od 13 do 13,30 ili od 20 do 20,30.

Ako se nalet misli pojavi u neko drugo, a ne u vreme koje ste odredili, nije dozvoljeno da razmišljanju posvetite pažnju, već sačekajte da dođe satnica koju ste predvideli za to.

Postanite svesni sebe

Prema studijama, mnogi pojedinci, koji se bore s ruminacijom, imaju nizak nivo samopoštovanja.

Pexels
 

To se dešava zato što osoba veruje da nije sposobna da lako prevaziđe sve izazove, već mora dodatno da se potrudi kako bi nadoknadila svoje nedostatke, a to čini upravo nepotrebnim i preteranim razmišljanjem.

Savet stručnjaka je da budete nežniji prema sebi i da ne težite perfekciji.

Neprekidno proživljavanje negativnih misli pretnja je za naše psihičko i fizičko zdravlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike