Med sa kurkumom: Zlatna mešavina koja čuva imunitet i moćni prirodni antibiotik

14.10.2021

07:17

0

Kurkumu nazivaju „kraljicom začina,“ njene glavne karakteristike su aroma nalik biberu, oštar ukus i zlatna boja

Med sa kurkumom: Zlatna mešavina koja čuva imunitet i moćni prirodni antibiotik
profimedia-0514311342 - Copyright Profimedia

Trenutno, kurkuma je jedan od najrasprostranjenijih začina na svetu. Ljudi širom sveta koriste ovu biljku u kuvanju zbog njenog jedinstvenog ukusa, ali se već vekovima koristi u alternativnoj medicini. 

Najčešće se koristi za probavne smetnje, rane, probleme sa želucem, manje posekotine i povrede mišića.

Brojne naučne studije su potvrdile prednosti koje kurkuma ima za naše zdravlje. Začin sadrži aktivno jedinjenje koje se naziva kurkumin, koje može da smanji upalu, ali i izleči mnoge probavne probleme.

Ovaj možan začin pun je antigljivičnih i antibakterijskih svojstava koja mogu da nam pomognu u borbi protiv brojnih bolesti. Istraživanje tvrdi da može da pomogne ćelijama da prežive jaku upalu.

Njegova antiupalna svojstva da mogu nam pomognu da izlečimo stanja kao što je osteoartritis.

Mnogi stručnjaci tvrde da kurkuma može da nam pomogne da lečimo probleme sa jetrom, probleme sa disanjem, autoimune poremećaje i neurološke probleme.

Sadrži jedinjenje zvano turmeron, koje može da posluži i kao prirodni lek protiv Alchajmerove bolesti. Može da poboljša funkciju mozga i popravi moždane ćelije.

Pixabay
 

Neka istraživanja kažu da veoma jaka antioksidativna i antiinflamatorna svojstva kurkume mogu da pomognu u lečenju mnogih vrsta raka, kao što su: rak želuca, dojke, pluća, jetre i debelog creva. Ovo je odlično jer ostavlja zdrave ćelije netaknutim, a utiče na maligne ćelije.

Kurkuma ima poboljšani efekat kada se kombinuje sa medom.

Ova kombinacija može da pomogne u borbi protiv brojnih bakterija, a sačuvaće dobre bakterije u crevima. Ovako ćete spremiti ovu moćnu mešavinu:

Sastojci:

1 kašika kurkume u prahu
100 g meda


Priprema i konzumiranje:

Pomešajte sastojke u staklenoj tegli.

Uzimajte po kašičicu ove mešavine na svaki sat ukoliko ste prehlađeni. Sutradan, uzimajte po kašičicu na svaka dva sata. Sledećeg dana uzmite dozu tri puta u toku dana.

Nemojte da progutate mešavinu odmah, neka vam se polako topi u ustima.
Svakodnevno možete da stavljate po kašičicu ove smese u čaj kako biste postigli bolje rezultate.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike