Danas je svetski dan bez grudnjaka: Nisam feministkinja, ali brus nosim samo za muža noću (FOTO)

13.10.2023

06:42

2

Autor: V. I.

Celog života mi neko džvonjka što se šetam bez grudnjaka, a onda sam videla koleginicu sa silikonima

Danas je svetski dan bez grudnjaka: Nisam feministkinja, ali brus nosim samo za muža noću (FOTO)
Copyright Profmedia

Ne verujem u jednakost među polovima. Ne mislim da su svi ljudi isti. Smatram da je oblačenje lična stvar svakog pojedinca sve dok ne remeti zakone i propise i nikad mi neće biti jasan sav taj hajp oko nenošenja brusa.

Sise su tu i kad je brus tu, one i dalje stoje ili vise, i dalje su velike ili male, nesimetrične ili perfektne, prirodne ili veštačke. I svi znamo da su tu, baš kao i leđa, bedra, zadnjica... svi ti delovi tela koji se takođe ocrtavaju kroz odeću.

Profimedia
 

Pa u čemu je onda problem? Zašto sam većinu svog života bila primorana da slušam "dobronamerne komentare" drugarica da bi možda "bilo bolje da obučem brus, jer će tada muškarci da me doživljaju ozbiljnije". Čuj, ko da je brus karta za ulazak u svet ozbiljnosti. Majkemi sam se takvih priča saslušala tušta i tma, i to u različitim životnim dobima.

A celog života se družim s dečacima i nikad nisam čula da komentarišu što žensko ne nosi brus. Mogu to da budu svakakvi masni i preterani komentari, koji objašnjavaju animalni instinkt muškog dela ekipe, ali sise bez brusa - nikad. Jer uglavnom muškarci i ne primećuju te stvari nego, verovali ili ne - žene.

Unsplash
 

Mada, moram priznati da se i meni desilo da budem "primećivač", i to kad je bivša koleginica ponosno nabacila plastiku i odbacila fantastiku - sve je bilo na izvol'te... i jaka četvorka, i nabrekle bradavice, i blaga nesrazmera kao propust doktora koja se uočavala kad se baš zableneš. A baš ne možeš da se ne zableneš jer je žena niska, mršava i... polugola. Bez brusa. 

Kad sam već bila na ivici da izvršim harakiri zbog iznenadne potvrde da sam i sama persona puna predrasuda prema ženama koje ne nose grudnjake, život mi je poštedela ta ista bivša koleginica koja je kroz par dana došla na posao - ovog puta s brusom, a opet se desila ista situacija - nije bilo šanse da se ne zableneš.

Unsplash
 

To me je malo smirilo jer sam skontala da to nema veze s famoznim (ne)nošenjem brusa nego s veličinom sisa. Odahnula sam. Nisam u taboru smarača kojima je od životne važnosti da se žena uokviri u kalup, u uniformu, u sliku pojave koja će da odgovara tuđem viđenju "normalnosti".

Razumem da je nekom komfornije da nosi prsluče zbog veličine ili čega sve ne, ali očekujem razumevanje da i meni moj komfor nalaže da ga ne nosim. Osim, ponekad, da obradujem muža pred spavanje, njemu za ljubav.

Danas je #nobraday

Svetski dan bez grudnjaka obeležava se svakog 13. oktobra. Cilj je ohrabrivanje i osnaživanje žena da se odreknu nošenja brusthaltera kao načina podizanja svesti o raku dojke od kog godišnje u svetu oboli više od milion žena. 

Unsplash
 

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli a 1.700 umre od ove bolesti, podaci su Instituta Batut.

Na Instagramu pod hashtagom #nobraday žene objavljuju fotografije bez grudnjaka kako bi podsetile na važnost samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Pridružite se i vi ovom veselom danu i oslobodite stega bar svoje grudi, bar na jedan dan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike