Večita dilema: Kako da znate da ste dovoljno vežbali?

12.10.2021

07:17

0

Prilikom vežbanja ljudi su vrlo često u nedoumici kada zapravo treba prestati da bi izvukli maksimum od treninga

Večita dilema: Kako da znate da ste dovoljno vežbali?
Copyright Pixabay

Ključ je u tome da vežbate onoliko koliko je potrebno da biste svoje telo prilagodili i poboljšali, a ne da biste se povredili ili istrošili.

Malo je istraživanja koja ukazuju na to da je korišćenje maksimuma vaše snage tokom svake sesije treninga korisno, u stvari, mnogo je više onih koja objašnjavaju zašto je to kontraproduktivno.

Na neki način to zapravo otežava stvari, jer gde je tačno granica?

Sledeći strukturirani plan vežbanja, manje je verovatno da ćete dovesti u pitanje kraj sesije ili celokupnog treninga. Upravo postavljanje plana vežbi u skladu sa sopstvenim mogućnostima rezultiraće time da ne morate brinuti o završetku treninga.

Svaki dobar program treba biti dovoljno izazovan, a da vas pritom "ne veže za pod".

Još jedna stvar koju je važno napomenuti jeste da više vremena provedenog u treningu ne znači i bolje rezultate i više snage. Dobar trening se može obaviti u roku od 30 minuta, pa gledanje na sat nije potrebno.

Pexels
 

Zapravo, istraživanje iz 2018. pokazalo je da manje od 45 minuta vežbanja nedeljno dovodi do znatnog povećanja snage i izdržljivosti.

Istraživanje pod naslovom "Medicina i nauka u sportu i vežbanju" otkrilo je da su samo tri 13-minutne sedmične sesije u periodu od osam nedelja dovele do rezultata sličnih onima postignutim uz znatno dužu posvećenost vežbanju.

Istraživači su primetili da je duži trening doveo do većeg rasta mišića, ali važno je zapamtiti da se ne preporučuju vežbe visokog intenziteta duže od 90 minuta - posebno bez hrane.

Pixabay
 

Takođe, može se pojaviti bol u mišićima, zbog čega se preporučuje da trenirate pružajući između 60 i 80 odsto vašeg maksimuma. U suštini, to znači odabir težine koju možete upotpuniti odabranim brojem ponavljanja.

Ukoliko osetite da biste mogli odraditi još vežbi, preporučuje se da uradite još jednu ili dve sesije, ali ne više od toga. Ovo tera vaše telo i vaše mišiće iz zone komfora i postupno ih preopterećuje.

Ako mislite da nakon prvih nekoliko složenih pokreta ne možete dovršiti više vežbi, verovatno ste u početku preterali. Ako završite vežbu osećajući se kao da vaše telo zapravo može još mnogo toga, možda bi trebalo da pokušate da se približite toj granici od 80 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike