Psiholozi znaju o čemu je reč: Evo zbog čega dobijate na kilaži kad batalite cigarete

08.10.2021

07:17

0

Zašto velika većina pojedinaca nabaci nekoliko kilograma pošto prestane da puši

Psiholozi znaju o čemu je reč: Evo zbog čega dobijate na kilaži kad batalite cigarete
pexels-pavel-danilyuk-7801214 - Copyright Pexels

Verovali ili ne, ali nauka je objasnia šta se krije iza ovog čudnog fenomena!

Nedavna studija o kojoj piše portal Eat This dokazala je da bi krivac za sve mogao da bude upravo naš mozak koji žudnjom za nezdravom hranom želi da nadomesti nagli nedostatak nikotina u organizmu.

– Istraživali smo da li prozrokuje akutni nedostatak nikotina povećan unos nezdrave hrane i kako su u sve to uključeni receptori zaduženi za olakšavanje stresa – rekao je autor studije psiholog Mustafa al'Absi.

Pošto su istraživači izabrali da posmatraju grupu pušača i nepušača u starosnoj dobi između 18 i 75 godina, otkrili su nešto neobično.

Svima je rečeno da prestanu da puše na 24 sata. Takođe, neki su dobili 50 miligrama „naltreksona“, leka protiv zavisnosti od pušenja, a drugi su dobili placebo.

Pexels
 

Istraživači kažu da su lek davali da bi normalizovali unos kalorija pušača s onim kod nepušača.

Učesnike su zatim zamolili da izaberu grickalice iz hrane u kojoj je bilo zdravih i nezdravih opcija. Pušači koji nisu dobili pomenuti lek češće su posezali za nezdravim opcijama, piše Eat This.

– Istraživanje je pokazalo da je moguće da ljudi posežu za kaloričnom hranom da bi smanjili negativne posledice i stres koji dolazi s nedostatkom nikotina prilikom prestanka pušenja – kaže Al'Absi.

Pexels
 

Nivo stresa može da utiče na žudnju za namirnicama bogatima mastima i šećerom.
Drugo istraživanje pokazalo je da nezdrava hrana može da prouzrokuje otpuštanje dopamina slično onom kada unosimo nikotin u organizam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike